Hlavní obsah

Novinka v Saúdské Arábii. Ženy se o rozvodu dozvědí pomocí SMS

Ženy v Saúdské Arábii nově soud informuje o rozvodu pomocí SMS.Video: Zuzana Lachnitová, Reuters, Youtube.com

 

Reklama

Textové zprávy mají ženám pomoci při vymáhání alimentů a chránit je před zneužíváním jejich bankovních účtů.

Článek

Mnoho žen v Saúdské Arábii nemá ponětí o tom, že se s nimi jejich manžel rozvedl. To by měly změnit textové zprávy, které je od neděle soud povinen odeslat ženám, které jsou registrované v aplikaci Absher, píše web televize Al-Arabíja.

Podle právníků opatření zabrání tajným rozvodům a pomůže ženám například při vymáhání alimentů, uvedla BBC. Ženy v textové zprávě dostanou informaci o soudu, který je rozvedl a také číslo spisu rozvodového řízení.

„Saúdští muži se v minulosti rozváděli, aniž by o tom jejich ženy věděly, dokonce je o rozvodu ani neinformovali,“ řekla pro Saudi Gazette právnička Samia Al-Hindiová.

Ženy tak zůstávaly ve společné domácnosti i po rozvodu, docházelo ke krádežím identity žen a stávalo se také, že muži využívali jejich bankovní účty, což jim umožňoval manželský status.

Ženy na soudy, které je bez jejich vědomí rozvedly, podaly oficiální stížnosti. Nový systém byl odsouhlasen saúdskoarabským ministerstvem spravedlnosti. To podle Saudi Gazette připravuje i další reformy, které mají ženám pomoci hájit jejich práva.

Novinka je součástí reforem, které podporuje saúdskoarabský korunní princ Muhammad bin Salmán. Ženy tak mohou navštěvovat fotbalové zápasy nebo pracovat na pozicích, které byly dříve vyhrazeny pro muže.

Ženy v Saúdské Arábii ale stále potřebují svolení manžela nebo mužského příbuzného k řadě činností. Samy nemají právo zřizovat si bankovní účet, vdát se, požádat o pas, vycestovat, začít podnikat, opustit vězení nebo podstoupit chirurgický zákrok.

Reklama

Doporučované