Hlavní obsah

„Každá dávka se počítá.“ Evropské váhání nad britskou vakcínou pokračuje

Foto: Profimedia.cz

Emer Cookeová, ředitelka Evropské lékové agentury, na úterní videokonferenci.

Reklama

aktualizováno •

„V současné době neexistuje žádný důkaz, že by vakcinace vedla k těmto důsledkům,“ uvedla Evropská léková agentura. Reagovala tak na obavy z nežádoucích vedlejších účinků vakcíny firmy AstraZeneca, jež by mohly vést k úmrtí.

Článek

EMA vyšetřuje, zda existuje spojitost mezi očkováním vakcínou od britské AstraZeneky a případy krevních sraženin. Závěr prověrky očkovací látky zatím EMA nemá, výsledky vyšetřování má zveřejnit ve čtvrtek.

Šéfka agentury Emer Cookeová na úterní tiskové konferenci uvedla, že stále převažuje přínos vakcíny AstraZeneky nad potenciálními riziky. A ačkoliv organizace stále „vyhodnocuje a získává další informace o vedlejších účincích“ očkovací látky, přerušení vakcinace touto vakcínou nedoporučila.

Na vyhodnocení potenciálních rizik vakcíny od AstraZeneky pracují podle Cookeové mimo jiné experti na trombo-embolické poruchy a koagulaci krve, stejně tak i pacienti a zástupci zdravotnického sektoru.

O možných nežádoucích účincích očkovací látky od AstraZeneky se začalo mluvit v souvislosti se sedmatřiceti případy úmrtí v důsledku krevních sraženin. Lidí naočkovaných touto vakcínou je přibližně sedmnáct milionů, jedná se proto o malý zlomek oočkovaných.

Kvůli obavám z takových vedlejších účinků ovšem řada evropských zemí přestala AstraZenekou očkovat. Státy, mimo jiné Rakousko, Švédsko, Kypr, Itálie nebo Lotyšsko, vakcinaci touto látkou pozastavily a čekají na rozhodnutí Evropské lékové agentury.

Boj s časem

S žádným radikálním rozhodnutím ostatně nepřišli ani ministři zdravotnictví členských států, kteří si také počkají na výsledky prověrky od Evropské lékové agentury. Jednali v úterý na dálku neformálně v rámci Rady pro zaměstnanost, sociální politiku, zdraví a ochranu spotřebitele (EPSCO). Na programu dne byla mimo jiné i otázka vakcinace proti covidu-19.

„Bezpečnost a důvěra v očkovací látku je pro vakcinaci důležitá,“ uvedla po konci videoschůze kyperská eurokomisařka Stella Kyriakidesová, jež se jednání také zúčastnila, k otázce pozastavení očkování vakcínou britské společnosti AstraZeneca. Připomněla také, že některé členské země nyní touto látkou neočkují, na což mají podle ní právo. Apelovala ovšem na členské státy, aby využily všechny dávky vakcíny, jež mají k dispozici.

„Každá dávka se počítá a představuje ochranný štít pro zdravotníky a zranitelné skupiny a seniory,“ podotkla Kyriakidesová, jež v Evropské komisi zaštiťuje zdravotnictví a potravinovou bezpečnost. Očkování proti covidu-19 označila za boj s časem. „Vakcinace je nyní víc než kdy jindy klíčová pro snížení počtu nakažených,“ řekla eurokomisařka.

SÚKL: Očkování není potřeba přerušit

Některé ze zemí, které pozastavily očkování vakcínou od AstraZeneky, daly najevo, že jde o ryze preventivní krok. Například Lotyšsko podle agentury Reuters oznámilo, že očkování tzv. oxfordskou vakcínou přeruší jako preventivní opatření nejméně na dva týdny.

Česká republika se k evropským státům, které pozastavily očkování AstraZenekou, nepřipojila. V úterý se k úmrtím, jež by mohla souviset s očkováním proti covidu-19, vyjádřil i Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL).

„Nadále platí, že se neprokázalo, že je očkování v České republice potřeba přerušit,“ dodal ústav na Twitteru.

Reklama

Doporučované