Hlavní obsah

Kontrast květinek, tančícího Dubčeka a tanku. Okupaci v Brně připomíná znepokojivá projekce

Projekce na budově rektorátu originálním způsobem mapuje srpnové události.Video: Natálie Kuzmová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Na budovu rektorátu Masarykovy univerzity z Moravského náměstí promítají projekci s názvem 1968 – rok smutku a ztrát. Jedná se o přibližně sedmiminutovou smyčku, která je ke zhlédnutí do čtvrtka každý den od devíti večer do jedné ráno.

Článek

V projekci je možné vidět i záznam pirátského vysílání brněnského studia Československé televize, které zachytila a archivovala rakouská televize. „Záznamy mají dodnes silný interpretační dopad zvláště v porovnání s oficiální verzí Moskvy o bratrské pomoci proti kontrarevoluci, která byla přednesena v OSN,“ uvedla autorka projekce Jana P. Francová. Archivní záběry jsou doplněny řadou zajímavých ilustrací. Vizuální znázornění symbolu míru a spousty barevných květinek jsou v kontrastu ke zbraním nebo tanku.

„Po zvukové stránce je to pásmo, které sleduje dramaturgii obrazu. Jde to od určité pestrosti až naivity spojené s obdobím 60. let přes konfliktní pasáž k unifikovanosti, která odkazuje k následujícím událostem,” popsal autor zvukové stopy Tomáš Vtípil.

Premiérového promítání se zúčastnil i rektor univerzity Mikuláš Bek. Připomněl, jaké následky měla pro univerzitu normalizace a s ní spojené personální čistky. „Doufám, že padesáté výročí okupace Česku připomene, kde má hledat spojence a kde nikoliv,” dodal Bek.

Reklama

Doporučované