Hlavní obsah

Unikátní záběry ze srpnových událostí filmaři ukryli na více než 20 let ve sklepení rodinného domu

Dobové záběry demonstrujících dokonale přibližují naštvanost obyvatel Libereckého kraje kvůli tomu, co se v noci na 21. srpna odehrávalo.Video: Martin Wenzel, Tomáš Tesař, Seznam Zprávy

 

Reklama

Rozčílení, smutek, ale i protestní pochody a vyvěšování poutačů s naléhavými a ostrými vzkazy. I takové emoce ukazují unikátní krátká videa, která během srpnových událostí v roce 68 pořídili filmaři Wolfgang Wenzel a Milan Vaniš v Libereckém kraji. Záběry přes 20 let ukrývali ve sklepení rodinného domu.

Článek

Kritické nápisy se neobjevovaly pouze na budovách někdejších závodů, ale i na autech a zdech obytných domů, včetně sídla národního výboru v centru Jablonce nad Nisou. Právě tam se na protest proti okupantům shromáždily stovky lidí.

Hesla jako „Okupanti, jděte domů“ nebo ostřejší „Ať zhynou zrádci této země“ jsou jen krátkou ukázkou tehdejších nálad obyvatel v regionu poblíž hranic s Polskem a bývalým východním Německem.

Dobové záběry demonstrujících dokonale přibližují naštvanost obyvatel Libereckého kraje kvůli tomu, co se v noci na 21. srpna odehrávalo.

Filmaři Wolfgang Wenzel a Milan Vaniš v té době natáčeli regionální pořad Vteřiny Jablonecka. Materiál, který pořídili během srpnových událostí nejen v Jablonci nad Nisou, ale také v Liberci nebo v Železném Brodě, ale nesměli nikdy veřejně prezentovat. Před tehdejším režimem ho až do roku 1989 ukrývali ve sklepení rodinného domu.

Unikátní videa ukazují, jak lidé sepisovali petice, vyráběli transparenty a nejčastěji vyjadřovali podporu Alexandru Dubčekovi a Ludvíku Svobodovi. Podle dobových výpovědí mnozí z nich poslouchali i vysílání tehdejšího studia Sever, v němž promlouvali například dramatik Václav Havel a herec Jan Tříska.

Zatímco ve většině obcí v bývalém severočeském kraji se okupace vojsk obešla bez obětí na životech, například v sousedním Liberci zahynulo 9 osob.

Reklama

Doporučované