Hlavní obsah

Kontroverzní britské politické plakáty. Dlouhá tradice balancování na hraně nevkusu a manipulace

Poprask způsobil tweet, který se neuctivě vyjadřuje o spolkové kancléřce Merkelové.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Pozdvižení a vlnu odmítavých reakcí vyvolala doma i v cizině britská euroskeptická kampaň Leave.EU. Ta na Twitteru zveřejnila plakát, který se krajně neuctivě vyjadřuje o německé kancléřce Angele Merkelové. Ta je navíc zachycena se zdviženou pravicí. V textu se doslova uvádí, že „Britové nevyhráli dvě světové války, aby se nechali sekýrovat nějakým skopčákem.”

Článek

Text odsoudili i někteří zastánci brexitu a sami protagonisté kampaně kolem kontroverzního milionáře Arrona Bankse se za ni omluvili. U kampaně Leave.EU se prokázalo, že porušila pravidla financování kampaně před unijním referendem v roce 2016. Sám Banks, který má blízko k někdejšímu předsedovi strany UKIP Nigelu Farageovi, čelí vážnému podezření, že část peněz na kampaň dostal z ruských zdrojů. Merkelová se stala předmětem dehonestujícího plakátu poté, co měla v telefonickém rozhovoru s Borisem Johnsonem označit brexitovou dohodu v podstatě za vyloučenou, pokud Severní Irsko nezůstane v celní unii.

Breaking Point Nigela Farage.

Není to zdaleka poprvé, co radikální přívrženci odchodu Británie z EU sáhli k obrázkům nebo heslům, které byly nevkusné, urážlivé nebo manipulativní. Platí to také o plakátu s nápisem „Bod zlomu” a „Evropská unie nás všechny zklamala”, na kterém je fotka proudu uprchlíků na Balkáně. S tímto plakátem, jehož zhotovení pro podezření z podněcování k nenávisti šetřila i policie, byl spojený už zmiňovaný expředseda strany UKIP Nigel Farage.

Ještě než se na stůl dostal brexit, měla už Británie za sebou dlouhou historii kontroverzních sloganů a plakátů. Příkladem může být ten labouristický z roku 2005, kdy si tehdejší vládnoucí strana zadala návrhy u svých členů. Vítězná prasátka, která vybral tehdejší mediální poradce Tonyho Blaira Alastair Campbell, se ale rychle obrátila proti svým zadavatelům. Znázornění konzervativní politici Michael Howard a Oliver Letwin jsou totiž židovského původu, a plakát byl tak vyhodnocen jako antisemitský.

Prasátka se ukázala být poněkud antisemitská.

A teď v opačném gardu, tedy konzervativci proti labouristům. Ve skotských regionálních volbách v roce 1999 mimořádně zafungoval plakát, kde stačilo vyměnit jedno písmeno ve jménu tehdejšího premiéra Tonyho Blaira a udělat z něj lháře. Zadavatelé reagovali na Blairův nepravdivý slib ohledně poplatků za studium.

Stačí přehodit jedno písmeno a z premiéra uděláte lháře...

Ve Spojeném království je populární použít ve volební kampani k prospěchu vlastní strany obrázek politického rivala, někdy ještě patřičně vylepšený. Tehdejším lídrem Konzervativní strany Williamem Haguem opatřeným vlasy Margaret Thatcherové, strašili labouristé v roce 2001. Hague byl ale tak zoufale špatný lídr, že k jeho drtivé porážce ve volbách nebyl plakát příliš zapotřebí…

Reklama

Doporučované