Hlavní obsah

Maskota olympiády v Tokiu vyberou japonští školáci

Japonsko hledá maskoty pro olympiádu. Vyberou je dětiVideo: Seznam Zprávy

 

Reklama

Japonští školáci budou vybírat maskoty pro olympijské hry v Tokiu v roce 2020. Z více než dvou tisíc návrhů vybrali organizátoři tři dvojice, mezi kterými se děti budou rozhodovat. Který návrh vyhrál, pořadatelé her oznámí 28. února příštího roku.

Článek

Organizátoři olympijských a paralympijských her v Tokiu v roce 2020 tento týden zveřejnili možné maskoty her. Jde o tři dvojice, ve kterých jedna postavička symbolizuje maskota olympiády a druhá paralympiády. Který pár bude nakonec symbolem her, rozhodnou japonští školáci.

Do hlasování se zapojí celkem šest a půl milionu školáků. Každý z nich bude mít možnost přidělit jeden hlas.

Pro Japonce je výběr maskotů důležitý, jelikož kreslené postavičky všech různých druhů jsou součástí tamní kultury. V Japonsku totiž svého maskota má každá škola nebo sportovní tým, ale také vlakové linky nebo obchody.

Své návrhy do soutěže o maskota her poslalo více než 2 tisíce lidí.

První dvojice, modrobílý a růžovobílý panáček, vychází z oficiálního loga her. Podle jejich autora má modrý panáček „smysl pro spravedlnost a je velmi sportovní”. Jeho růžový parťák pak je „velmi klidný, ale zároveň velmi silný, když je to potřeba”.

Druhou dvojici tvoří kočka a liška, zvířata, která jsou často vyobrazená v šintoistických svatyních.

Třetí dvojice se skládá z bláznivé kočky a mývala. Oba mají barvy japonské vlajky.

Japonci zatím na Twitteru nejvíce podporují třetí dvojici. Svým zpracováním jim totiž připomíná populární Pokémony.

Jak japonští žáci hlasovali a které postavičky se nakonec stanou oficiálními maskoty olympijských her v roce 2020, zveřejní organizátoři her 28. února 2018.

Reklama

Doporučované