Hlavní obsah

Konzervativní trojka táhne do Strakovky. Čísla mluví jasně

Foto: Martin Malý

Snímek lídrů ODS, TOP 09 a KDU-ČSL těsně po krajských volbách.

Reklama

Nestačí jeden, ANO se musí připravit na dva vážné soupeře pro volby do Sněmovny v příštím roce. Po tandemu Starostů a Pirátů se na scéně objevil triumvirát tří stran, které spojuje konzervativní smýšlení.

Článek

Vrcholní politici jsou tak zaměstnáni domlouváním koalic, že o tom ani nestíhají informovat.

Zprávy o námluvách občanských demokratů, lidovců a TOP 09 se naposledy dostaly na veřejnost díky náhlému odchodu dvou senátorů právě z TOP 09 ze senátního klubu Starostů do skupiny ODS. Přidají se k nim také dva nově zvolení kolegové a společně tak zajistí, aby se nově pojmenovaný klub ODS-TOP 09 stal nejsilnějším v Senátu a mohl nárokovat místo předsedy pro dosavadního šéfa Miloše Vystrčila.

„Chtěli jsme, aby TOP 09 byla vidět, a to nám klub Starostů neumožňoval,“ vysvětluje jeden z přebíhajících senátorů a zároveň první místopředseda své strany Tomáš Czernin.

Potvrzuje, že nejde jen o mocenské šachy v horní komoře, změna je součástí přípravy „nastávající koalice do sněmovních voleb“.

Domlouvají se tři strany, které podle Czernina vyznávají konzervativní hodnoty, proto se dá předpokládat, že se domluví i na programu. O jeho připravovaném obsahu ovšem zatím nechce mluvit: „Na to je příliš brzy,“ odmítá sdělit podrobnosti kromě toho, že jde o oslabení moci vládnoucího hnutí ANO.

Koaliční dohadování zároveň probíhá mezi STAN a Piráty a šéf Starostů Vít Rakušan se už nechal slyšet, že „programová i lidská symbióza funguje“. Toho se Czernin zúčastnit nechce. Zvláště Pirátská strana je podle něho nevyzpytatelná, když každá dohoda s ní podléhá stranickému referendu.

K výrobě koalic donutila opoziční strany zkušenost z minulých voleb.

Tuzemský volební systém nejen využívá přepočet hlasů na mandáty podle d'Hondta, který mírně zvýhodňuje větší strany, zároveň se volí ve čtrnácti krajích, kde se rozděluje pět až pětadvacet mandátů. Díky tomu mohou větší strany se ziskem přes dvacet procent „nakoupit“ mandát až za třikrát méně hlasů než ti, kdo se do Sněmovny dostali s odřenýma ušima.

Čtyři opoziční strany (Piráti, ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) volilo před třemi lety 38,4 procenta voličů, získaly však jen 35 procent mandátů. Kdyby už tehdy šly do voleb v koalicích, které plánují dnes, a dostaly stejný počet hlasů, měly by nárok na 41,5 procenta mandátů. S takovou silou by už dokázaly zabránit vzniku vlády v současné podobě, protože ANO a jeho oba levicoví partneři by ve Sněmovně nezískali potřebnou většinu.

Současné průzkumy naznačují, že obě nové formace mají dohromady dostatečnou podporu, aby ve volbách napřesrok ulovily aspoň polovinu poslaneckých mandátů (agentura STEM), anebo dokonce byly obě rovnocenným soupeřem Babišova hnutí s jistotou, že společně budou mít většinu (agentura Kantar).

Tuzemské poměry se skládáním koalic nejen přizpůsobují volebnímu systému, ale také začínají kopírovat poměry v Chorvatsku, které volí podle takřka shodných pravidel.

V zemi na břehu Jadranu vyhrála v červenci volby koalice, do které se spojila konzervativní Demokratická strana s pravicovými liberály a křesťanskými demokraty. Třetím největším uskupením po socialistech je strana starostů, která se jmenuje Most nezávislých kandidátů. Před osmi lety ji založili podobně jako STAN starostové menších a středně velkých měst. Většího úspěchu se Most dočká, když se podobně jako tuzemští Starostové s Piráty domluví se středolevou stranou Zelených. Nutno přiznat, že dohoda s jejím kolektivním vedením je takřka nesplnitelným úkolem.

Reklama

Související témata:

Doporučované