Hlavní obsah

Konžská žena zemřela po nákaze ebolou. Země se obává další epidemie

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

V Konžské demokratické republice (KDR) se žena nakazila ebolou a poté zemřela. Jde o první případ od doby, kdy ve středoafrické zemi loni skončila poslední epidemie.

Článek

Příznaky nákazy ebolou se u ženy začaly projevovat 1. února ve městě Biena, po hospitalizaci ve městě Butembo zemřela v nemocnici 3. února, píše CNN. Podle prohlášení konžského ministerstva zdravotnictví se jednalo o manželku muže, který se ebolou infikoval při předchozí epidemii.

Světová zdravotnická organizace (WHO), která při reakci na nové šíření viru pomáhá, tvrdí, že vytrasovala více než 70 lidí, se kterými byla nakažená žena v kontaktu. Podle CNN místní hygienici také dezinfikují místa, na nichž se žena pohybovala.

Zatím není jasné, zda tento případ znamená začátek nové epidemie, nebo jde o zvládnutelný případ s vazbami na tu předchozí. „Není neobvyklé, že se po velké epidemii objeví sporadické případy,“ uvedla WHO ve svém prohlášení. Dodala, že epidemiologové WHO potenciální hrozbu vyšetřují, jejich snahy ale maří nestálá situace v regionu.

V zemi totiž působí islamistická skupina Sjednocené demokratické síly (ADF). Konžská armáda proti ADF začala vloni tažení a organizace se podle expertů OSN rozdrobila na menší, ale velmi pohyblivé oddíly. Kvůli útokům ADF od roku 2019 zahynulo jen v konžské oblasti Beni, která je bojem nejvíce postihnutá, zhruba tisíc osob.

Výskyt dalších případů eboly podle CNN může zkomplikovat úsilí o vymýcení onemocnění covid-19, kterým se v zemi nakazilo 23 600 lidí a 681 zemřelo. Očkovat by se v zemi mělo začít v první polovině tohoto roku.

Dobře propracovaný zdravotnický systém, který v zemi funguje právě kvůli minulým epidemiím eboly, však znamená, že země je na šíření nákazy připravena lépe než kdy předtím.

Ebola má mnohem vyšší úmrtnost než covid-19, ale na rozdíl od koronaviru ji nepřenáší ti infikovaní, kteří jsou bezpříznakoví. Podle odborníků citovaných CNN zkušenosti získané z boje s těmito epidemiemi snaze zastavit šíření koronaviru v Kongu znatelně pomohly.

Zpráva z Butemba může být znamením začínající již dvanácté epidemie eboly v Kongu, kterou tento nebezpečný virus sužuje nesrovnatelně více než jiné země. Předchozí epidemie na jiném, stovky kilometrů vzdáleném místě v západní části Konga skončila teprve v listopadu.

Při tehdy souběžně probíhající epidemii na východě ebola zabila více než 2200 lidí, což byl podle Reuters dosud druhý nejvyšší počet obětí viru během jedné epidemie. Výraznou pomocí v boji s tehdejší epidemií byla podle webu The Guardian vakcína proti ebole, kterou dostalo až 40 000 lidí.

Virus eboly byl objeven poblíž řeky Ebola v roce 1976. Šíří se snadno v podmínkách konžského pralesa. Přenáší se kontaktem s tělesnými tekutinami a krví, přičemž způsobuje zvracení a průjem.

Reklama

Doporučované