Hlavní obsah

Tip na výlet: Skalní reliéfy u Kopicova statku

Skalní reliéfy: Varhany.

Reklama

Z Turnova musíte do obce Kacanovy a právě tam, na Hruboskalské plošině, kilometr od hradu Valdštejn, Kopicův statek najdete. Letní tip Luďka Mádla, sportovního redaktora Seznam Zpráv.

Článek

Narodil jsem se na krásném místě, uprostřed Českého ráje, v Turnově. Přírodními krásami a romantickými zákoutími se ten náš kraj jen hemží. Ale pamatuji si, jak jsem byl coby děcko zcela u vytržení, když jsem poprvé viděl skalní reliéfy u Kopicova statku.

Statek sám o sobě patří mezi neznámější památky lidové architektury v Českém ráji. Na rozdíl od Dlaskova statku je ale veřejnosti nepřístupný, protože je v soukromém vlastnictví. Můžete si ho prohlédnout jen zvenku. Ale i to stojí zato.

Rozhodně však nebudete zklamáni, když od statku zamíříte s pomocí turistického značení do rokle, kde na vás čeká opravdu velké množství skalních reliéfů, které tu do pískovce od čtyřicátých let až do své smrti v roce 1978 vytesával ve stylu naivního umění lidový sochař Vojtěch Kopic.

Děti se budou cítit jako v pohádce nebo uprostřed českých dějin či starých pověstí českých. Najdou tu kněžnu Libuši, Cyrila s Metodějem, Horymíra, Jana Husa, Karla IV., Jana Žižku, Jánošíka, varhany, velkého lva a mnoho dalších výjevů, včetně řady náboženských motivů.

Skalní reliéfy u Kopicova statku

Ve skalách pod Kopicovým statkem, Jirošovou rychtou, vytvořil tehdejší majitel a lidový umělec Vojtěch Kopic galerii skalních reliéfů především z české historie. Jeho práce trvala téměř 40 let (1940 až 1978) a za tu dobu vzniklo přes 30 reliéfů postav, zvířat či průčelí staveb, často doplněných o citáty či poselství.

Nejbližší parkoviště: Parkoviště pod Kopicovým statkem

Nejbližší autobus: Kacanovy

Tahle procházka krásnou přírodou opravdu stojí za to. Už jsem tam, pravda, spoustu let nebyl, budu to muset napravit.

Reklama

Doporučované