Hlavní obsah

Tip na výlet: Skály a magie bez turistů

Foto: Profimedia.cz

Adršpašsko-teplické skály nabízí nádherné výhledy.

Reklama

Menší než Adršpašsko-teplické skály, ale neméně kouzelná přírodní rezervace Křížová cesta. Letní tip Josefa Mačího, redaktora Seznam Zpráv.

Článek

Polští turisté vzali v posledních letech Adršpašské skály útokem. Pokud chcete ale zažít podobný zážitek bez front a davů, stačí se vydat jen na druhou stranu silnice. A bude to i s nádechem magie.

Přírodní rezervace Křížová cesta s výhledem z Křížového vrchu je nesrovnatelně menší než Adršpašsko-teplické skály, ale neméně kouzelná. Nahoru vedou ale poměrně příkré schody, takže to není výlet vhodný s kočárkem. Ostatně je to ráj horolezců s téměř tisíci cestami. Pokračovat se pak dá po žluté severně ke Zdoňovským menhirům, které postavili čeští druidi.

Pokud chcete vidět další tajemné a kouzelné místo, pak sejděte před kapličkou doleva ze žluté a vyšlápněte kopec, který nese prozaické jméno Kopeček. Na něm najdete zříceninu kostela Panny Marie z roku 1667. Místní jí neřeknou jinak než „Zbořeňák“. Tam prý promlouvají k lidem vyšší síly. Z druhé strany kopce je pak další Kamenný kříž s druidským hájem. Prostě magický kraj.

Pokud vás navíc zajímá i trocha pohnuté poválečné historie, vraťte se kolem kostela Nejsvětější Trojice na žlutou do Zdoňova, dříve tradičně německé obce Merkelsdorf. Vedle byla i další, dnes už zaniklá vesnice Liebenau. Po Svatojakubské cestě dojdete až ke Kříži smíření. Ten připomíná jednu z nejkrvavějších událostí divokého odsunu Němců. Místní Češi tady 30. června 1945 pozabíjeli 23 starců, žen a dětí z řad německých obyvatel.

Reklama

Související témata:

Doporučované