Hlavní obsah

Korejská strana práce zvolila Kim Čong-una generálním tajemníkem

Foto: AFP PHOTO/KCNA VIA KNS, Profimedia.cz

Severokorejský vůdce Kim Čong-un.

Reklama

Severokorejský vůdce Kim Čong-un byl na sjezdu Korejské strany práce (KSP) zvolen jejím generálním tajemníkem. Podle agentury Reuters se jedná spíše o symbolický krok, který značí upevňování Kimovy moci.

Článek

Kim se stal severokorejským vůdcem v roce 2011 po smrti svého otce Kim Čong-ila. Na posledním sjezdu severokorejské vládní strany v roce 2016 se stal jejím předsedou.

V roce 2012 strana jmenovala Kim Čong-ila věčným generálním tajemníkem a jeho otce Kim Ir-sena, zakladatele jediné komunistické dynastie světa, věčným prezidentem.

KSP tuto neděli volila též svůj ústřední výbor, jehož součástí je i politbyro. Pozorovatele tohoto izolovaného autoritářského státu vyvedlo z míry, že na seznamu nebyla Kimova sestra Kim Jo-čong, jež byla dříve kandidátkou do politbyra.

Podle jihokorejské armády je možné, že Pchjongjang uspořádal v neděli večer u příležitosti sjezdu KSP vojenskou přehlídku. Naposledy KLDR vojenskou přehlídkou oslavila loni v říjnu 75. výročí založení vládní strany, připomněla agentura Reuters.

Jihokorejský prezident Mun Če-in v pondělí během novoročního projevu zopakoval, že stále stojí o jednaní se Severní Koreou. Spolupráce v záležitostech, jako je postup během pandemie covidu-19, by podle něj mohla vést k průlomu v zastaveném dialogu.

Reklama

Doporučované