Hlavní obsah

Koronakrize návštěvníky pražského festivalu Za Dveřmi neodradila

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Se stejným zájmem jako v předchozích letech se i přes situaci s koronavirem letos setkal festival pouličního divadla Za Dveřmi. Dnes to ČTK za pořadatele řekla Dominika Pfister.

Článek

Festival v Praze podle předběžného odhadu navštívilo asi 10.000 návštěvníků, tedy přibližně stejně jako loni. Stejnou návštěvnost se podle ní podařilo udržet i tím, že byl letos festival prodloužen z původních čtyř dnů na devět, a lidé tak měli více času na festival přijít.

Festival se koná na Holešovickém výstavišti od 8. července, poslední tři vystoupení mohou diváci zhlédnout dnes večer. Pořadatelé letos uvedli na 35 představení, tedy podobně jako loni. Podle Pfister netratil festival ani po finanční stránce. „Vstupné na festival je dobrovolné a lidé letos dávají stejné částky jako v jiných letech,“ dodala.

Na festivalu vystoupili letos kvůli situaci s koronavirem pouze čeští umělci, na rozdíl od předchozích let pozvali pořadatelé kromě pouličních souborů také soubory z tradičních divadel, jako Činoherní studio Ústí nad Labem nebo Západočeské divadlo Cheb. Podle pořadatelů měl na festivalu největší úspěch průvod souboru V.O.S.A. Theatre. Průvodu se svítícími loutkami ryb a medůz, který prošel 12. července večer centrem Prahy, se zúčastnilo přes 400 návštěvníků.

S velkým úspěchem se podle pořadatelů setkala také premiéra žonglérského dua Bratři v tricku Hra o trůn, která festival zahajovala. Žonglérské duo mohli návštěvníci vidět na festivalu několikrát, a to ještě s představením Běžkařská Odysea, se kterou loni sklidili úspěch i v zahraničí. Poprvé před zraky diváků zahrál také soubor Teatr Novoqo Fronta pouliční představení Kolaps. Na další večerní pouliční představení se Teatr Novogo Fronta spojili Blackout Paradox a Sacra Circus, kteří zahrají snové představení Nautilus, jež diváky přeneslo do fantaskního světa Julese Verna.

Festival Za Dveřmi není jediný, na kterém mohou diváci vidět pohybové divadlo. Od 11. do 17. července se v pražské Invalidovně koná 12. ročník mezinárodního festivalu fyzického a tanečního divadla Nultý bod. Vzhledem k trvajícím omezením a koronavirové krizi je také zaměřen převážně na české tvůrce. Festival představuje to nejzajímavější ze současného tanečního, loutkového a vizuálního divadla.

Reklama

Doporučované