Hlavní obsah

Koronakrize? Výhodná příležitost pro teroristické skupiny

Foto: Profimedia.cz

Generální tajemník OSN António Guterres.

Reklama

Generální tajemník OSN António Guterres varoval před tím, že by vytíženosti vlád bojem s pandemií mohli využít nejrůznější teroristé. Jeho slova zazněla na zasedání Rady bezpečnosti OSN, která se sešla po dlouhé době. Virtuálně.

Článek

„Pandemie představuje významnou hrozbu pro udržení světového míru a bezpečnosti. Může potenciálně vést k nárůstu sociálního neklidu a násilí, což by značně oslabilo naši schopnost s nákazou bojovat,“ nebral si servítky Guterres.

Portugalský politik a diplomat, který v čele OSN stanul v lednu 2017, varoval při videokonferenci se členy Rady bezpečnosti před těžkými mezinárodními důsledky šíření nového typu koronaviru. Guterres výslovně varoval před biologickými teroristy. „Ti by mohli mít za cíl vyvolat nové pandemie, jako je tato,“ uvedl generální tajemník OSN.

Podle Guterrese by se virulentní kmeny mohly dostat do rukou nestátních teroristických skupin, které by údajně mohly přinést podobnou devastaci celému světu jako SARS-CoV-2. Stav, kdy jsou vlády států zcela zahlcené bojem se současnou pandemií, by obecně mohl podle generálního tajemníka OSN představovat vhodnou dobu pro jakékoli teroristické skupiny.

Portugalec ve svém proslovu jmenoval i další negativní průvodní znaky pandemie, které se už objevily. Guterres podle německé ARD zmínil stigmatizaci osob, nenávistné projevy všeho druhu nebo pravicové extremisty a další radikály, kteří se podle něj pokoušejí současné situace využít.

António Guterres vyzval Radu bezpečnosti k jednotné a odhodlané reakci na pandemii. Jenže aktivita RB OSN ohledně šíření nového typu koronaviru byla v posledních týdnech prakticky nulová. Diplomaté to podle agentury Reuters sváděli na přístup Číny a Spojených států. Zatímco Peking si myslí, že jakákoli aktivita RB OSN by neodpovídala jejímu mandátu, Washington zase trval na tom, aby jakákoli reakce Rady obsahovala zmínku o místě původu smrtícího viru, tedy o Číně.

Čínský velvyslanec při OSN Čang Ťün na zasedání Rady prostřednictvím videokonference své kolegy vyzval, aby v reakci na šíření SARS-CoV-2 odmítli jakoukoli stigmatizaci a politizaci. „Hledání obětních beránků nás nedovede nikam,“ dodal Čang.

Rada bezpečnosti se sešla na popud devíti z deseti nestálých členů volených na dvouleté období. Belgický ambasador při OSN Marc Pecsteen de Buytswerve doufá, že jednání je začátkem cesty k přijetí rezoluce týkající se šíření koronaviru a jeho důsledků.

Podle Reuters se pracuje na dvou návrzích. Tuniský text dává dohromady právě desítka nestálých členů Rady. Francouzský text mezitím koluje mezi stálými členy, kteří v Radě disponují právem veta, tzn. Spojenými státy, Čínou, Ruskem, Velkou Británií a Francií.

Reklama

Doporučované