Hlavní obsah

Koronavirem se může nakazit až 70 procent Němců, potvrdila Merkelová

Foto: Profimedia.cz

Německá kancléřka Angela Merkelová s ministrem zdravotnictví Jensem Spahnem.

Reklama

aktualizováno •

Koronavirem by se v Německu mohlo nakazit 60 až 70 procent obyvatel. Na tiskové konferenci to ve středu s odvoláním na odborníky uvedla německá kancléřka Angela Merkelová. Kancléřka to samé uvedla již v úterý na zasedání poslanecké frakce své mateřské strany CDU. Odkud Merkelová čerpá tyto informace?

Článek

Když mluvila kancléřka Merkelová poprvé o 60 procentech nemocných Němců, neuvedla podle agentury DPA časový rámec, kdy by se její spoluobčané měli zákeřným koronavirem nakazit. Podle deníku Bild k tomu ministr zdravotnictví Jens Spahn (CDU) na stejném zasedání dodal, že 80 procent německých nakažených nebude vykazovat žádné symptomy COVID-19.

Die Presse připomíná, že šéfka spolková vlády není první osobou, která přišla s těmito omračujícími údaji. Jeden z předních německých odborníků, ředitel institutu virologie největší berlínské nemocnice Charité Christian Drosten, už minulý týden pro Neue Osnabrücker Zeitung uvedl, že by „na nemoc způsobenou novým typem koronaviru mohlo dlouhodobě zemřít až 280 000 Němců“.

„Může to trvat dva roky nebo ještě déle,“ cituje Die Presse Christiana Drostena ohledně časového intervalu, během něhož by se dvě třetiny Němců mohly novým typem koronaviru nakazit.

V pondělí pak tentýž virolog varoval před „velkou koronavirovou vlnou“, která podle něj přijde na podzim. Drosten se domnívá, že situace bude kritická, a důrazně vyzývá k navýšení počtu lůžek na jednotkách intenzivní péče. Podle virologa je třeba počítat s „obrovskými důsledky a množstvím mrtvých“. Německo má teď 28 000 lůžek intenzivní péče, což Drosten nepovažuje za dostatečné.

Foto: Profimedia.cz

Bulharský premiér Bojko Borisov.

Merkelová není jediným evropským politikem, kdo podobná čísla uvádí. Po úterní telekonferenci lídrů Evropské unie oznámil bulharský premiér Bojko Borisov, že by v Evropě mohlo onemocnět až 70 procent populace. „Moji kolegové říkají, že nejdůležitější evropské instituty očekávají, že 60 až 70 procent evropské populace bude zasaženo virem,“ citoval jeho slova po zasedání bulharské vlády server Euractiv.

Později na Facebooku odhad ještě zvýšil – analýzy specialistů podle něj zmiňují možné nakažení až 70 procent Evropanů. Bulharský premiér si také postěžoval, že opatření proti šíření viru byla přijata pozdě, a odmítl hlasy tvrdící, že jde o vymyšlený problém. V samotném Bulharsku je nyní šest potvrzených případů koronaviru. Borisov uvedl, že ani jeden z nakažených necestoval v poslední době do zahraničí.

Reklama

Doporučované