Hlavní obsah

Koronavirová válka Paříž vs. Marseille. Proč my ano, a oni ne?

Foto: Profimedia.cz

Francouzský ministr zdravotnictví Olivier Véran při návštěvě jedné z nemocnic v Marseille.

Reklama

Francouzská vláda bojuje s rychlým šířením koronaviru i pomocí regionálních zákazů. Rozhodnutí ministra zdravotnictví Oliviera Vérana uzavřít bary a restaurace v Marseille ale metropoli jihu pořádně rozčílilo.

Článek

V první vlně pandemie byl nejpostiženější částí Francie východ a severovýchod země, v té druhé je to spíše jihovýchod a také metropole Paříž. Když se ale tento týden rozhodl ministr zdravotnictví Olivier Véran zastavit šíření nemoci radikálním uzavřením restaurací a barů v Marseille a na ostrově Guadeloupe, regionální politiky přitom s žádostí o radu neoslovil.

Nelibost okamžitě vyjádřila zelená starostka Marseille Michèle Rubirolaová: „S překvapením a zlostí se dozvídám o rozhodnutí, které s marseilleskou radnicí nebylo konzultováno. Nemůžu přijmout to, že jsou Marseillané obětí politických rozhodnutí, kterým nemůže nikdo rozumět,“ tweetovala starostka.

S kritikou se přidal i prezident regionu známého pod zkratkou PACA (Provence-Alpes-Côte d’Azur) Renaud Muselier. Politik pravicových Republikánů mluvil o „kolektivním potrestání“. Za neopodstatněné považuje opatření i kontroverzní marseilleský epidemiolog Didier Raoult, který prosazuje léčení viru pomocí hydroxichlorochinu.

Reportér televize LCI Benjamin Cruard se v pátek v reakci na „pařížsko-marseilleskou válku“, jak se v médiích o sporu dvou největších francouzských měst píše, pokusil porovnat epidemiologickou situaci obou metropolí. K ruce si vzal údaje státní agentury Santé Publique France a porovnával data départementu Bouches-du-Rhône, kde leží Marseille, s těmi pařížskými. Výsledky dávají za pravdu jižanskému rozhořčení: „Proč zavíráte restaurace nám, a ne Pařížanům?“ ptají se rozčilení Marseillané.

Zatímco v Paříži nyní zdravotníci registrují 216 případů na sto tisíc obyvatel, v départementu Bouches-du-Rhône je na stejný počet infikovaných jen 108 lidí. Co se týče procenta pozitivních testů, to dosáhlo v Paříži čísla 10, na jihu země jen 8,2. Klíčovým faktorem je také reprodukční číslo, které udává, kolik dalších lidí jeden nemocný člověk nakazí. Na jihu země je číslo R menší než jedna, v regionu Île-de-France je nad jedničkou.

Překvapivé opatření oznámil ministr Véran ve středu večer. Zónu mezi městy Aix-en-Provence a Marseille označil za oblast maximální pohotovosti. Bary, restaurace a vnitřní sportoviště se uzavřou v sobotu na nejméně 15 dní.

Reklama

Doporučované