Hlavní obsah

Koronavirové dožínky v městské firmě. 17 milionů pro představenstvo

Foto: Seznam.cz, Seznam Zprávy

Pražská plynárenská je opět předmětem sporů v koalici na magistrátu.

Reklama

Vedení hlavním městem ovládané firmy Pražská plynárenská samo sobě navrhuje vysoké tantiémy. Radniční koalice kvůli tomu vede spor ohledně přiměřenosti odměn v časech pandemie nemoci covid-19.

Článek

Koronavirovou krizi pocítilo mnoho Čechů výrazným poklesem příjmů. Ve veřejném sektoru ale existuje podnik, v němž se i v této složité době schyluje k rozdělování mnohamilionových odměn. Jde o firmu Pražská plynárenská, kterou stoprocentně ovládá hlavní město.

Podle informací Seznam Zpráv čtyřčlenné představenstvo pod vedením šéfa firmy Pavla Janečka nyní samo sobě navrhuje výplatu tantiém ve výši přesahující 17 milionů korun. Tedy v průměru přes čtyři miliony na jednoho člena nejužšího vedení.

O celé záležitosti už jednala dozorčí rada, definitivní rozhodnutí by mělo padnout na valné hromadě, která je svolána na 30. června a kde se bude rozdělovat zisk firmy za loňský rok. Ten dosáhl před zdaněním kolem 830 milionů korun.

Zákulisní informace hovoří o tom, že uvažovaná výplata podílu na zisku členům představenstva je novým jablkem sváru pro celou trojčlennou pražskou koalici, v níž se už v minulosti kvůli Pražské plynárenské opakovaně válčilo.

V žaludku leží tantiémy hlavně Pirátům, kteří se loni neúspěšně snažili Pavla Janečka z funkce odvolat. Nejshovívavější jsou k navrženým odměnám zástupci Spojených sil pro Prahu (TOP 09 a STAN), ale i ti údajně tlačí na snížení. Někde uprostřed se nachází iniciativa Praha Sobě.

Naši navrhnou nulu

O aktuálním postoji Pirátů výmluvně svědčí neskrývaný odpor primátora Zdeňka Hřiba.

„Jsem rozhodně proti tomu, aby bylo představenstvu Pražské plynárenské na tantiémách vyplaceno 17 milionů. Naši zástupci v dozorčí radě budou navrhovat nulu. Kvůli koronavirové krizi bude celé město šetřit, takže nevidím důvod k takovému vyvádění zisku z městských firem přes přemrštěné odměny pro management,“ reagoval Hřib na dotaz Seznam Zpráv.

Po umírněnosti v odměňování a zohlednění současné situace volá i zastupitel Jan Čižinský, který stojí v čele uskupení Praha Sobě. „Můj osobní názor je, že je třeba přihlédnout nejen k obchodním výsledkům firmy, ale i k obecné situaci po koronaviru. Členům dozorčí rady ale do výkonu mandátu nemluvíme,“ uvedl Čižinský. Podotkl také, že Praha v těchto měsících potřebuje více financí do rozpočtu, než tomu bylo v loňském roce.

Za věc odpovědný pražský radní pro majetek Jan Chabr (TOP 09) je pro to, aby se výše odměny snížila. „Když se někdo zeptá na můj názor, tak by se výše té tantiémy měla zredukovat,“ řekl Chabr.

V ČEZ mají od roku 2015 utrum

O celé věci se podle informací Seznam Zpráv už diskutovalo na jednání dozorčí rady 8. června. Debata se nakonec protáhla na sedm hodin. Co se odměňování týče, mluvilo se údajně jak o tantiémách, tak i o platech managementu, které část dozorčí rady považuje také za neúměrně vysoké.

Nakonec dozorčí rada přijala usnesení, v němž jedinému akcionáři (firma Pražská plynárenská Holding ve stoprocentním držení hlavního města) doporučila navrhované tantiémy snížit. A to právě kvůli dopadům pandemie nemoci covid-19.

Ohledně tantiém se vedla politická bitva i loňský rok, kdy se rozděloval zisk za rok 2018 ve výši 795 milionů (ten byl nakonec téměř o čtvrt miliardy nižší, než by mohl být, jelikož firma musela ve svém účetnictví vytvořit rezervu kvůli starší kauze týkající se DPH, kterou už popsaly Seznam Zprávy).

Loni to nakonec dopadlo tak, že mezi členy představenstva bylo rozděleno 18,4 milionu korun. Na své si nakonec přišla i dozorčí rada, která dostala ze zisku 2,7 milionu. Letos už nemá dostat ani korunu. „Je to v souladu s koaliční smlouvou,“ komentuje absenci tantiém pro členy dozorčí rady primátor Hřib.

Energetická firma Pražská plynárenská, která je především distributorem a prodejcem zemního plynu v hlavním městě, se vyplácením tantiém liší od mnohem větší elektrárenské společnosti ČEZ, majoritně ovládané státem. V ní se podíl na zisku členům statutárních orgánů nevyplácí už několik let.

„Od roku 2015 nejsou tantiémy ze zisku ČEZ pro členy představenstva a dozorčí rady vypláceny. Ani na letošní valnou hromadu jejich výplata není představenstvem navrhována,“ uvedl mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

Reklama

Související témata:

Doporučované