Hlavní obsah

Koronavirové moratorium. O bankovní pardon požádalo 12 procent klientů

Foto: Getty Images

Klienti bank mohou požádat o odložení splátek většiny úvěrů až do konce října.

Reklama

Banky do poloviny srpna schválily 358 tisíc žádostí o odklad splátek.

Článek

Banky ke 14. srpnu přijaly 396 tisíc žádostí o odklad splátek úvěrů, schválily jich 358 tisíc. Proti minulému týdnu to byl v počtu přijatých žádostí nárůst o 1500. Vyplývá to z nejnovějších dat České národní banky.

Počet podaných žádostí klesá v souvislosti s blížícím se termínem ukončení možnosti odkladu, který je 31. října. ČTK o tom informoval hlavní poradce České bankovní asociace Vladimír Staňura.

Odmítnuto bylo tedy podle něj 38 tisíc žádostí, což je 9,6 procenta z jejich celkového počtu. Z odhadů jednotlivých bank vyplývá, že o odklad splátek požádalo od března tohoto roku 12 až 13 procent všech úvěrovaných klientů.

Podíly jednotlivých druhů úvěrů se nemění. Z došlých i schválených žádostí jsou dvě třetiny spotřebitelské úvěry, čtvrtina hypoteční úvěry a zbytek připadá na úvěry podnikům a nezařazené.

O odklad splátek mohou žádat dlužníci zasažení v souvislosti s koronavirem. Dlužník věřiteli skutečnost oznámí, důvody nemusí prokazovat. Splátky je možné odložit u úvěrů včetně hypoték, které byly sjednány a čerpány před 26. březnem. V případě hypoték je možné splácení přerušit také u smluv sjednaných již před 26. březnem, které ale byly čerpány až po tomto datu.

Moratorium se nevztahuje na kreditní karty, kontokorentní úvěry, revolvingové úvěry a operativní leasing. Splátky nelze odložit ani u úvěrů, u kterých dlužník k 26. březnu měl zpoždění se splátkou úvěru delší než 30 dnů.

Vláda schválila možnost odkladu splácení úvěrů a hypoték 1. dubna. Přerušeno je splácení úroků i jistiny. Pouze u úvěrů firem je pozastaveno splácení jistiny, úroky firmy platí dál. Pokud klient odložení splátky využije, délka splácení úvěru se adekvátně prodlužuje o dobu, po kterou je splácení přerušeno. Za přerušení si banky neúčtují žádné poplatky.

Reklama

Doporučované