Hlavní obsah

Koronaviru podlehl Saíb Irikát, mírotvůrce a známá tvář z Arafatovy éry

Foto: Profimedia.cz

Palestinský vyjednavač Saíb Irikát.

Reklama

Pětašedesátiletý dlouholetý palestinský vyjednavač se stal jednou z nejviditelnějších tváří boje za palestinský stát. Saíb Irikát vždy odmítal násilí a mluvil o dvoustátním řešení blízkovýchodního konfliktu.

Článek

„Odpočívej v pokoji, drahý bratře. Tvé odhodlání dosáhnout mírovými prostředky svobody pro svůj lid bude navždy zářit jako světlo, které ho povede kupředu.“ Těmito slovy se na Twitteru rozloučil s jedním z nejznámějších palestinských politiků Martin Indyk, někdejší americký vyjednavač pro izraelsko-palestinský konflikt.

Kondolenci poslal přes Twitter i nynější koordinátor OSN pro mírový proces na Blízkém východě Nickolay Mladenov: „Zůstával jsi přesvědčený o tom, že Izrael a Palestina mohou žít v míru, nikdy jsi nevzdal vyjednávání… Budeš nám chybět, příteli.“

Irikát byl před svou smrtí generálním sekretářem Organizace pro osvobození Palestiny (OOP) a také poradcem palestinského prezidenta Mahmúda Abbáse. V minulosti působil ve výkonném výboru OOP a zastupoval Jericho v palestinské legislativní radě. V historii zůstane zapsán jako jeden z tvůrců mírových dohod z Osla v roce 1993.

Mírové smlouvy Izraele s arabskými státy považoval za zradu

Koronaviru podlehl v jeruzalémské nemocnici Hadassa, kam byl převezen 19. října ze svého domu v Jerichu. Pozitivní test na koronavirus měl už o deset dní dříve, jeho zdravotní stav se ale postupně zhoršoval. S nemocí bojovali lékaři tentokrát marně – přispěly k tomu i další Irikátovy zdravotní obtíže. Politik totiž před třemi lety absolvoval v americké Virginii transplantaci plic, od té doby měl oslabenou imunitu. Před smrtí byl v kómatu a byl napojený na plicní ventilátor.

Mírotvůrce z Osla byl ostrým kritikem nejen Izraele, ale i administrativy prezidenta Donalda Trumpa. Když pod jeho dohledem podepisovali představitelé židovského státu mírové smlouvy se Spojenými arabskými emiráty a Bahrajnem, mluvil Irikát o arabské zradě a „bodnutí nožem do zad“. Právě normalizaci vztahů s Izraelem totiž vždy arabské státy podmiňovaly tím, že se židovský stát musí dohodnout s Palestinci na dvoustátním řešení. Nakonec ale Izrael dosáhl normalizace bez jakýchkoliv ústupků ve vztahu k Palestincům.

Irikát během své politické kariéry neúspěšně volal po protizraelských sankcích, které by měly židovský stát potrestat za okupaci Západního břehu Jordánu, Pásma Gazy i východní části Jeruzaléma. Podporoval rovněž bojkot izraelských výrobků z okupovaných území, dočkal se ale jen schválení jejich označování na půdě EU.

Foto: Profimedia.cz

Saíb Irikát s izraelským vicepremiérem a pozdějším prezidentem Šimonem Peresem na konferenci v Netanji v roce 2008.

Konec Arafatovy generace

„Byl vždy blízkým spolupracovníkem Jásira Arafata. Představoval konstruktivní sílu uvnitř hnutí Fatah, byl připravený ke kompromisům s Izraelem. Také byl ale politikem ze staré školy, jenž pomalu ztrácel vliv na blízkovýchodní mírový proces. Stával se frustrovaným a dogmatickým. Jeho smrt značí konec Arafatovy generace,“ řekl Seznam Zprávám pod podmínkou anonymity západoevropský diplomat, který v roce 2004 navštívil Irikáta v jeho domě v Jerichu.

Jak píše britská stanice BBC, jeho tvář se díky účasti na mnoha kolech mírových rozhovorů stala snadno rozeznatelnou. Byl to právě Irikát, kdo i díky své perfektní angličtině jménem Palestinců často informoval o výsledcích jednání novináře z celého světa.

V posledních měsících se pak podílel na rozhodnutí Palestinské samosprávy přerušit bezpečnostní spolupráci s Izraelem. Palestinská samospráva tak například přestala převážet nemocné do izraelských zdravotních zařízení. Právě v jednom z nich nakonec rodák z Jericha paradoxně zemřel.

Reklama

Doporučované