Hlavní obsah

Komentář: Svobodná vůle vyhrožovat. Svobodná vůle jít sedět

Foto: Unsplash

Říká se, že zdravotníky čekají krušné Vánoce. Není to úplně pravda. Budou mít drsné nejen svátky, ale i celou zimu a patrně i jaro a léto.

Reklama

Praktičtí doktoři si dovolili napnout síly k očkování a jsou za to po zásluze trestáni. V ordinacích nacházejí vzkazy, že přijde den zúčtování a oni se budou zodpovídat za „zabíjení (genocidu) lidí Pfizerem“.

Článek

Včera mi zavolali z Fakultní nemocnice v Motole. Upřímně řečeno, ten hovor jsem čekal. Na konci příštího týdne jsem se měl v Motole podrobit vyšetření, jež mělo potvrdit, nebo vyvrátit, zda trpím jistým drobným zdravotním problémem. Není život ohrožující, nijak mě neomezuje, nebolí. Neléčený by mi ale v budoucnu mohl snížit kvalitu života.

Sestřička se v telefonu opakovaně omlouvala, že vyšetření musíme odložit, protože se vše, co není urgentní, odsouvá, aby měli sílu, kapacitu a personál pro covidové pacienty. A prý ať se nezlobím, ale že ani na jaře, kdy snad koronavirový nápor zase pomine, zřejmě termín jen tak nedostanu.

Nemocnice bude muset normálně fungovat jako za starých časů, covid to taky určitě úplně nezabalí a do toho bude dohánět kvanta nyní odložených vyšetření a zákroků. Nezlobil jsem se, opakovaně ji žádal, ať se neomlouvá, neboť nemá za co, a popřál jsem jí a všem kolegům hodně sil.

Říká se, že zdravotníky čekají krušné Vánoce. Není to úplně pravda. Budou mít drsné nejen svátky, ale i celou zimu a patrně i jaro a léto. Skličující vyhlídky.

A do toho musejí poslouchat urážky a nadávky. Ba co hůř, jak už jsem psal, některým z nich před domovy kempují antivaxeři, hulákajíce jim do oken bludy, přirovnávajíce je k Mengelemu.

Foto: Twitter / lékař Pavel Poštulka

Výhrůžný leták, který ve své ordinaci našel jeden z praktiků.

Teď se navíc situace ještě vyhrotila. Praktičtí doktoři si dovolili rovněž napnout síly k očkování a jsou za to po zásluze trestáni. V ordinacích nacházejí vzkazy, že přijde den zúčtování a oni se budou zodpovídat za „zabíjení (genocidu) lidí Pfizerem“.

Připomenu, že profesor Hans-Georg Kräusslich, jeden z autorů německé protiepidemické strategie, nedávno v Deníku N řekl, že nemá moc smysl se antivaxery zabývat. „Existují skupiny popíračů, antivaxerů. A ti mají vliv. Říci jednoduchými slovy, jak špatné a nebezpečné vakcíny jsou, je mnohem snazší než přesvědčit někoho o opaku. Podezíravost je součástí lidské povahy, s tím se nedá nic dělat. Myslím si, že diskutovat s přesvědčenými popírači nemá smysl. Neexistuje způsob, jak je přesvědčit,“ uvedl.

Znovu raději upřesním terminologii – antivaxery nazýváme útočné, záštiplné spoluobčany, kteří cíleně šíří strach a pokoušejí se vyvolat nenávist. Nikoliv lidi, kteří z rozličných důvodů tu „šmakuládu“, jak se vakcíně v jistých kruzích říká, prostě nechtějí.

Ono je ale těžké se antivaxery nezabývat, když den za dnem překračují další a další hranice. Páchají zlo a i zenově relaxovaní buddhisté mají za to, že zlo je nutné pojmenovat. Postavit se mu. Jinak se bude šířit rychle jako, inu, covid. Zlo nemá žádné morální mantinely, rozleze se všude tam, kam mu to „ti hodní“ umožní.

Není možné ani potřebné určit jednoho viníka, který současnou epidemii zla odpálil. Jistě, zodpovídat by se měli provozovatelé facebookových stránek a webů, které systematicky šíří kamuflované lži. Zodpovídat by se měla i vláda, která tím, že co dva týdny popře sama sebe, podkopává důvěru v autority.

Zodpovídat by se měli lidé jako Lubomír Volný, Daniel „Zesilovač“ Landa, advokátka Jana Zwyrtek Hamplová, u níž stačí pohled na její facebookový profil a není třeba nic dodávat.

Zodpovídat by se měli i ti z lékařů, kteří zprvu existenci covidu zpochybňovali a dnes se přesunuli k popírání benefitů očkování. Anebo prostě jen bůhvíproč provokují jako Lukáš Pollert.

Motivace těchto lidí – s výjimkou vlády, která je chaotická konstantně – jsou různé. Převážně asi prahnou po popularitě, penězích z ní plynoucích. Těší je stát v čele docela velké masy lidí, jež v nich vidí spasitele.

Přesto všechno je ale každý jeden člověk vybaven svobodnou vůlí. Lidi, kteří, jak uvedl web Forum 24, v neděli u kladenské nemocnice probodali pneumatiky auta jedné ze zdravotnic, k tomu nikdo nenutil. Uplatnili svoji svobodnou vůli.

Podobně jako ti, kteří zaútočili na naši redakční kolegyni, která, jak popsala, „byla na testech. Nejblíž máme Letnou. Tam mají sraz antivaxeři, skupina provokuje u testů. Na moje vyděšené pětileté dítě řval vožralej chlap, že ho máma chce zabít, bránili vstupu. Nevěděla jsem si rady. Volala jsem 158, první se mě tam zeptali: A co jste jim provedla?“

Budou-li odhaleni, nechť za své svobodné činy převezmou zodpovědnost.

Tady je možná namístě upozornit antivaxery, že hrozbami zdravotníkům a vyvěšováním letáků, kde jim slibují trest za to, že pomáhají lidem, docela přesně naplňují formát takzvaného nebezpečného vyhrožování.

A je moc fajn, že trestní zákoník v této věci pamatuje speciálně na lékařky, doktory, sestry i další zdravotnický personál. Doslova definuje skupinu, která je pod zvýšenou ochranou. Je-li nebezpečné vyhrožování vykonáno „na zdravotnickém pracovníkovi při výkonu zdravotnického zaměstnání nebo povolání směřujícího k záchraně života nebo ochraně zdraví nebo na jiném, který plnil svoji obdobnou povinnost při ochraně života, zdraví nebo majetku vyplývající z jeho zaměstnání, povolání, postavení nebo funkce nebo uloženou mu podle zákona“, hrozí pachateli vyšší trest.

My, členové Iniciativy Sníh, považujeme za naprosto nepřípustné, aby bylo komukoliv vyhrožováno nebo byl fyzicky či slovně napadán ve svém zaměstnání a občanském životě. Osobní prostor i prostor výkonu povolání by měly být pro každého člověka v této zemi bezpečnými místy.
Iniciativa Sníh

Zatímco běžně může být nebezpečné vyhrožování trestáno až ročním vězením, u zdravotníků je sazba vyšší.

Tři roky natvrdo. Jeden tisíc a devadesát pět dní nesvobody za uplatnění zvráceně pojaté svobodné vůle. Nedokážu zhodnotit, zda je to málo, nebo moc. Ale naše společnost se na takové podobě trestu demokraticky dohodla.

Taková je svobodná vůle České republiky.

Reklama

Doporučované