Hlavní obsah

Scholz v Německu navrhuje ambiciózní plán proti covidu

Foto: Profimedia.cz

Budoucí německý kancléř Olaf Scholz z SPD.

Reklama

Nastupující německá trojkoalice mluví o ambiciózních plánech na boj s covidem-19. Do Vánoc chce aplikovat na 30 milionů dávek vakcíny. Na jaře by mohla začít platit očkovací povinnost.

Článek

Článek si také můžete pustit v audioverzi.

Po Rakousku i Německo. V Berlíně se začalo vážně debatovat o zavedení povinného očkování proti covidu-19. Pro se v úterý vyslovil budoucí sociálnědemokratický kancléř Olaf Scholz. Povinná by mohla být i posilující třetí dávka.

Povinnost nejdřív pro seniory

Očkovací povinnost by mohla platit už od února, pokud ji stihne schválit Spolkový sněm. Podle budoucího kancléře by při hlasování neměla platit stranická disciplína. „Každý poslanec může hlasovat o očkování podle svého svědomí,“ řekl Scholz ve vysílání Bild TV.

Návrh politik odůvodňuje nutností ochrany obyvatel. Hybatelem ale nemá být jeho spolková vláda, nýbrž parlament. Ještě před obecnou očkovací povinností má začít platit povinnost vakcíny pro starší lidi a obyvatele domovů pro seniory.

Scholzův postoj podpořili i koaliční partneři včetně liberální FDP. Její kandidát na ministra spravedlnosti Marco Buschmann předpokládá, že se bude porušení očkovací povinnosti trestat pokutou.

Podobně chce postupovat i rakouská vláda. Její rozpracovaný návrh podle deníků Der Standard a Die Presse počítá s pokutami za odmítnutí úředního předvolání k vakcinaci ve výši až 3 600 eur, v přepočtu 92 tisíc korun. Pokutu by mohli lidé za odmítnutí vakcinace dostat dvakrát, a zaplatit tak 7 200 eur (184 tisíc korun).

Koalice SPD, FDP a Zelených chce také zintenzivnit očkovací kampaň. Zatímco v Česku v úterý (oba) premiéři podpořili plán naočkovat milion lidí během týdne, německé plány mluví o 30 milionech dávek očkování do Vánoc. „Očkovací ofenzivu“ má řídit nový spolkový krizový tým, v jehož čele stane generálmajor Bundeswehru Carsten Breuer. Jméno už potvrdil mluvčí vlády.

Zubaři, lékárníci a veterináři

Do očkování by se měli nově zapojit i lékárníci, zubaři nebo veterináři. Podle odborníků bude ale problém v dostupnosti vakcín a jejich distribuci. „Nemám dojem, že by lékaři vakcínu k lidem nedokázali dostat, ale spíše, že jsou problémy s distribucí vakcíny,“ cituje RND virologa Thomase Schulze. Plány nové vlády proto označuje za ambiciózní.

„Provést to bude logisticky obtížné, protože denně by se muselo očkovat asi 1,5 milionu lidí,“ dodal Schulz. Znamenalo by to denně zhruba třikrát tolik dávek, než se aplikovalo toto pondělí. Podle Kochova institutu se v pondělí aplikovalo 532 tisíc dávek vakcíny, z toho 422 tisíc posilujících. Očkovací rekord zatím drží 9. červen, kdy si přišlo pro vakcínu 1,4 milionu lidí.

Vstupenka do normálního života jen na půl roku

Motivovat lidi k aplikaci třetí posilující dávky má i vyhasnutí platnosti očkovacího certifikátu nejspíš po šesti měsících od druhé dávky. Omezení platnosti certifikátu po dvou dávkách vakcíny už prosadila vláda v Rakousku, kde je jeho platnost nově omezená jen na devět měsíců.

Svůj „covidový tým“ představil budoucí kancléř Scholz (a zároveň ministr financí v demisi) v úterý během jednání úřadující vlády Angely Merkelové a premiérů spolkových zemí. Prezentoval i plán na postup proti šíření nákazy, který počítá s řadou nových opatření. Podle deníku Die Welt to byl jasný signál regionálním vládám, že boj s covidem bude řídit právě Scholzův kabinet a že skončí rozdrobenost, kdy o postupu rozhodovaly jednotlivé spolkové země.

I když už má tzv. semaforová trojkoalice SPD, FDP a Zelených svůj covidový tým, schází jí zatím nominace na ministra zdravotnictví. I když se ví, že šéf důležitého resortu má být sociální demokrat, jméno zatím oznámeno nebylo. Budoucí kancléř Scholz kritiku odráží jako „zcela neopodstatněnou“. O ministrech za SPD prý bude jasno příští týden. Za stranického experta na zdravotnictví v SPD platí Karl Lauterbach.

Pravidlo „2G“ pro maloobchod

Nová opatření se mají představit ve čtvrtek po formální konferenci premiérů spolkových zemí, už teď se ale řada z nich objevila v médiích. Podle ARD se uvažuje o zavedení pravidla „2G“ pro maloobchod. Znamenalo by to, že by mohli do obchodů jen lidé s plnou vakcinací nebo ti, kdo nemoc covid-19 prodělali. Taková podmínka by se ale neměla týkat obchodů se zbožím denní potřeby čili například potravin.

V plánu je také přísné omezení kontaktů pro neočkované lidi. V nejzasaženějších regionech, což jsou v současnosti Sasko a Durynsko a další východoněmecké země, by byly uzavřeny kluby a diskotéky.

Podle ARD se o omezeních v plánech píše jako o „aktu národní solidarity“, který má zajistit pokles počtu nakažených, a odlehčit tím pádem zdravotnímu systému. I když druhý den v řadě klesla hodnota tzv. sedmidenní incidence, tedy počtu případů nákazy v přepočtu na 100 tisíc obyvatel, situace v nemocnicích zůstává kritická.

Ve středu Německo zaznamenalo nejvíc úmrtí spojených s covidem od února – 446. Pořád je to ale méně než polovina ve srovnání s vrcholem druhé vlny na konci loňského roku.

Laboratoře nestíhají testovat

Nemocnice se obávají, že bez ohledu na přijímaná opatření by země mohla mít do Vánoc šest tisíc pacientů na jednotkách intenzivní péče, což by znamenalo překonání rekordu z letošního ledna zhruba o 300 pacientů. „Situace je opravdu čím dál napjatější,“ řekl televizi ZDF šéf sdružení intenzivní medicíny Gernot Marx a vyzval vládu, aby zvážila dočasnou plošnou uzávěru.

Institut Roberta Kocha ve středu oznámil, že reprodukční číslo R pokleslo na 0,89, šíření nákazy by tudíž mělo zpomalovat. Jestli ale pokles odráží realitu, není jasné. Laboratoře vyhodnocující testy na koronavirus totiž upozornily, že v některých regionech dosáhly své maximální kapacity. Týká se to Saska, Bavorska, Bádenska-Württemberska a Durynska.

Reklama

Doporučované