Hlavní obsah

Česko je podle vlády za vrcholem omikronu. Hned dvakrát rozvolní pravidla

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Vít Rakušan řekl, že se „kabinet chystá schvalovat rozvolnění tento i příští týden.“

Reklama

Vláda bude podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) schvalovat rozvolnění koronavirových pravidel tuto i příští středu.

Článek

I přes zlepšování stavu epidemie covidu-19 ale Rakušan po dnešním zasedání Ústředního krizového štábu (ÚKŠ) vybídl k opatrnosti. ÚKŠ dnes Rakušan informoval o změně statutu štábu, kterou podpořila Bezpečnostní rada státu (BRS) a vláda ji projedná ve středu. Úprava má podle něj odstranit zmatek, který v krizovém řízení vznikl v posledních letech.

Nejnovější data podle Rakušana naznačují, že by se Česko mohlo ocitnout za vrcholem vlny, kterou způsobila covidová varianta omikron. „Nejhorší situace je v současné době v Královéhradeckém kraji. Situace je pořád vážná, byť se zlepšuje. To, že nekončí tolik lidí na jednotkách intenzivní péče, je podle lékařů jednoznačným důsledkem toho, že ti, kteří jsou naočkovaní především třemi dávkami, skutečně nemají závažný průběh,“ uvedl.

Kabinet podle něj chystá schvalovat rozvolnění tento i příští týden. Premiér Petr Fiala (ODS) minulý týden oznámil, že od středy 9. února zruší vláda povinnost prokazovat se certifikátem o očkování nebo o prodělaném covidu-19 pro využívání služeb, vstup do restaurací a na kulturní, sportovní a další akce. Vláda také oznámila, že plošné testování skončí ve školách i firmách k 18. únoru.

I přes chystané rozvolnění je podle Rakušana stále na místě opatrnost. Vicepremiér vyzval k dodržování základních opatření, jako jsou zakrývání dýchacích cest, dodržování rozestupů a hygienických opatření. „Také bych moc žádal, abychom nerezignovali ani na očkování, ani na rozum,“ řekl.

Členy ÚKŠ dnes Rakušan informoval o chystané změně statutu štábu, kterou minulý týden podpořila BRS. Kabinet by ji měl schválit ve středu. „My tím splnili velký slib. V minulých letech štáb vlastně pozbyl své důležitosti, vytvářely se jiné struktury řízení pandemie,“ vysvětlil. Nová pravidla se uplatní i při příštích krizích a usnadní jejich zvládání. „Řízení krize bude jednoduché, jasné a přehledné,“ vysvětlil.

Kabinet se chce vrátit ke znění statutu, podle kterého vede ÚKŠ ministr vnitra, jen v případech spojených s armádou ministr obrany. Podle nynější úpravy jmenuje předsedou štábu podle charakteru situace některého z členů vlády premiér. Statut změnila vláda ANO a ČSSD, podle kritiků kvůli tomu, že tehdejší premiér Andrej Babiš (ANO) chtěl mít vůdčí roli v boji s epidemií.

Podle návrhu se také změní obsazení ÚKŠ. Členkou nově nebude ředitelka Státního zdravotního ústavu. Členy se naopak stanou ředitel Českého hydrometeorologického ústavu, předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost a vedoucí Kanceláře prezidenta republiky (KPR).

Reklama

Doporučované