Hlavní obsah

Česko zavádí tvrdší pravidla jen pro cizince, pro Čechy je posléze odvolalo

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Ministerstvo chce odradit „silvestrovské“ turisty, nařizuje pro všechny PCR testy. Snímek je ilustrační.

Reklama

aktualizováno •

Česko zpřísňuje vstup do země. Od 27. prosince musí mít negativní test i očkovaní nebo lidé po prodělaném covidu.

Článek

Česká republika mění kvůli rozšiřující se variantě koronaviru omikron pravidla pro vstup do země.

Lidé přijíždějící do České republiky budou muset mít od pondělka negativní PCR test, a to včetně očkovaných či lidí po prodělaném covidu. Nová opatření dnes zveřejnilo Ministerstvo zdravotnictví.

Nové nařízení se týká i lidí ze zemí považovaných za méně rizikové, které jsou na takzvané mapě cestovatele označeny zelenou či oranžovou barvou.

„Přísnější podmínky pro krátkodobé cesty do České republiky zavádíme s cílem omezit příjezdy za účelem oslav příchodu nového roku,“ informoval mluvčí rezortu Ondřej Jakob.

Ministerstvo původně uvedlo, že pro české občany a pro skupiny cizinců zařazených do výjimek začne opatření platit od 3. ledna.

Později večer však své nařízení opravilo.

„Podmínky vstupu do ČR se zpřísňují pouze pro cizince,“ sdělilo večer ministerstvo v tiskovém vyjádření. „Takto bude ještě dnes upraveno ochranné opatření. Při jeho přípravě a zveřejnění došlo k nedorozumění. Omlouváme se všem, kterých se mohla tato chyba dotknout, za způsobené komplikace,“ doplnil úřad.

Vláda už přitom ve středu vydala nová nařízení platící především na dobu vánočních a novoročních svátků. Omezila prodej v obchodech nad 200 metrů prodejní plochy a také silvestrovské akce.

Nyní Ministerstvo zdravotnictví reaguje na šíření nové varianty koronaviru omikron v zahraničí včetně okolních zemí. Například Německo už ve čtvrtek ohlásilo prvního zemřelého s touto variantou.

Podobné opatření jako Česko oznámilo pro vstup do země také Dánsko. Od pondělí budou i očkovaní potřebovat negativní test na covid-19. Požadavek se nevztahuje na ty, kteří již covid-19 prodělali, a na děti.

Nařízení o testech před vstupem do ČR bude platit i pro osoby očkované proti covidu-19, výjimku budou mít lidé po posilovací dávce vakcíny či děti do 12 let, dětem ve věku 12 až 18 let pak stačí očkování i bez třetí dávky.

Osoby bez očkování proti covidu-19 budou muset absolvovat další test mezi pátým a sedmým dnem po příjezdu do ČR z kterékoli země, sdělil resort.

Očkování se uznává i občanům třetích zemí, kteří mají dokončené očkování z mimounijní země látkou schválenou Evropskou agenturou pro léčivé přípravky, nebo jí odpovídající vakcínou, která je schválena Světovou zdravotnickou organizací pro nouzové použití. Tyto osoby zároveň musejí mít vystavený ověřitelný certifikát, který je zveřejněný v seznamu certifikátů na webu Ministerstva zdravotnictví.

V takzvané zelené kategorii je z evropských států jen Vatikán. Dále do seznamu patří Argentina, Austrálie, Bahrajn, Chile, Indonésie, Kolumbie, Korea, Kanada, Katar, Kuvajt, Macao, Nový Zéland, Saudská Arábie, Peru, Spojené arabské emiráty, Rwanda, Uruguayská východní republika nebo Tchaj-wan.

V oranžové kategorii jsou momentálně Azory a Rumunsko.

Na nové nařízení už zareagovala Asociace cestovních kanceláří. Podle ní nutnost PCR testu obrovsky zkomplikuje cestování. „Se zdravím občanů přitom nové opatření nemá nic společného, je to pouze nátlak vlády, aby si lidé nechali aplikovat posilovací dávku očkování proti koronaviru,“ řekl její místopředseda Jan Papež. Rozhodnutí označil za politickou hru.

Nové opatření podle Papeže odnesou turisté, kteří si chtějí po dlouhé pauze způsobené protiepidemickými restrikcemi dopřát zahraniční dovolenou. K bezplatnému zrušení zájezdu není podle něj právní důvod.

Reklama

Doporučované