Hlavní obsah

Britská analýza: Riziko omikronu je o polovinu nižší než u delty

Foto: Profimedia.cz

V Británii rekordně roste počet nových nakažených variantou omikron. Tamní vědci přicházejí však i s optimistickým zjištěním.

Reklama

Dle závěrů britských zdravotníků se varianta omikron šíří rychleji, avšak riziko hospitalizace je nižší než u varianty delta.

Článek

U lidí nakažených koronavirovou variantou omikron je o 50 až 70 procent nižší pravděpodobnost hospitalizace než u lidí s variantou delta.

Uvedla to podle agentury AP britská agentura pro zdravotní bezpečnost (UKHSA). Oznámení přichází ve chvíli, kdy Británie už druhý den po sobě překonala rekord v počtu nově zachycených případů nákazy. Ve čtvrtek jich bylo 119 789, hranice sto tisíc infikovaných za den překonala Británie poprvé od začátku pandemie ve středu.

U jedinců nakažených omikronem je o 31 až 45 procent nižší pravděpodobnost, že budou muset na pohotovost než u lidí nakažených variantou delta. U nutnosti hospitalizace je pravděpodobnost nižší o 50 až 70 procent, uvedla UKHSA.

Zdůraznila, že analýza je „předběžná a velmi nejistá“, protože je pacientů s omikronem v britských nemocnicích jen několik a jsou to zejména mladí lidé. V Británii do středy po nákaze variantou omikron zemřelo 14 lidí.

Závěry britských zdravotníků jsou v souladu s dosavadními zjištěními, že omikron se projevuje mírnějšími příznaky než jiné varianty, ale zároveň se šíří rychleji a snáze překoná vakcinaci.

Generální ředitelka UKHSA Jenny Harriesová označila výsledky studie za povzbudivé, avšak dodala: „Je třeba mít na paměti, že toto jsou předběžná data a pro potvrzení nálezů, je třeba dalšího výzkumu,“ píše agentura Reuters.

Studie navazuje na předchozí výzkum Edinburské univerzity, která vycházela ze zdravotních záznamů 5,4 milionu lidí ve Skotsku. Ta zjistila, že riziko hospitalizace je u omikronu o dvě třetiny nižší než u delty. Nová varianta omikron je ve Skotsku dominantní od minulého týdne.

Podle výzkumu agentury UKHSA se zdá, že posilující dávka vakcíny chrání proti symptomatické infekci omikronem přibližně deset týdnů a potom začne slábnout. Jako ochrana před vážným průběhem nemoci a hospitalizací ale funguje pravděpodobně déle.

Británie za posledních 24 hodin ohlásila 119.789 laboratorně potvrzených případů nákazy koronavirem a 147 úmrtí spojených s covidem-19. Do nemocnic zdravotníci přijali 1004 nových pacientů s covidem.

Reklama

Doporučované