Hlavní obsah

Přehledně: Jak se od pondělí změní covidová pravidla

Foto: Unai Huizi Photography, Shutterstock.com

Příští týden Ministerstvo zdravotnictví předpokládá rychlý vzestup počtu nakažených variantou koronaviru omikron.

Reklama

Po pátečním jednání vlády premiéra Petra Fialy se upřesnily některé změny v mimořádných protiepidemických opatřeních. Opatření přidávají i města.

Článek

Od pondělí 17. ledna se mění některá opatření, kterými se vláda snaží bojovat proti šíření nemoci covid-19. Změny souvisí hlavně s očekávaným rychlým šířením nakažlivější varianty koronaviru omikron. Přinášíme přehled nejdůležitějších novinek:

Zaměstnanci povinně na test

Všichni pracovníci se budou muset od pondělí dvakrát týdně testovat antigenními samotesty. Po pozitivním výsledku budou chodit do pětidenní karantény a další PCR test už podstoupit nemusí. Pokud ho na vlastní žádost absolvují, negativní výsledek jim karanténu může ukončit i dříve. Pozitivní samotesty zaměstnanců budou firmy hlásit přes web Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS).

Neočkovaní zdravotníci a pracovníci v sociálních službách se budou od pondělí 17. ledna testovat jednou týdně profesionálně odebraným antigenním testem, případně dvakrát týdně samotestem jako ostatní zaměstnanci.

Testování ve školách jednou týdně

Školy budou od pondělí 17. ledna testovat žáky a zaměstnance jen jednou týdně. Od vánočních svátků se ve školách testovalo dvakrát týdně. Záchyt antigenním testem má být potvrzován přesnějšími PCR testy. Stejná pravidla mají platit i pro lyžařské kurzy.

Zaměstnanci mateřských, vyšších odborných škol či vysokých škol se budou stejně jako většina ostatních zaměstnanců testovat dvakrát týdně. Vysokoškoláků ve zkouškovém období se povinné testování netýká.

Zdravotníci a pečovatelé do práce i s covidem

Pracovní karanténa, během níž mohou lidé chodit do práce i s pozitivním antigenním testem na koronavirus, se podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) bude týkat jen zdravotníků a pracovníků v sociálních službách. Podmínky pro pracovní karanténu určí krajské hygienické stanice. Režim bude fungovat až ve chvíli, kdy to bude nezbytně nutné, aby nebyla ohrožena péče o pacienty nebo klienty. Podle ministra Válka by mělo jít o výjimečné případy.

Pět PCR testů bezplatně za měsíc

Lidé s dokončenou vakcinací budou mít od pondělí 17. ledna nárok na úhradu až pěti PCR testů na koronavirus za kalendářní měsíc ze zdravotního pojištění. Dosud měli nárok jen na dva testy měsíčně. Neočkovaní lidé nad 18 let nadále nemají na úhradu ze zdravotního pojištění nárok a za PCR test tak zaplatí zhruba 800 korun. Pro rozočkované, osoby s kontraindikacemi a děti dál zůstává také pět testů měsíčně.

V Praze se nesmí do MHD nastupovat předními dveřmi

Kvůli nemoci covid-19 se ode dneška opět nesmí nastupovat do tramvají a autobusů MHD v Praze předními dveřmi. U autobusů také nebudou lidé moci využívat první řady sedadel. Opatření zavedly pražský dopravní podnik a organizace ROPID, která má na starosti pražskou integrovanou dopravu, kvůli šíření nakažlivější varianty koronaviru omikron. Podobná opatření platila v pražské MHD i při předchozích vlnách epidemie covidu-19 loni a předloni.

Reklama

Doporučované