Hlavní obsah

Koronavirus. Další překážka na trase brněnské MotoGP

Zalistovací poplatek promotérské společnosti Dorna měl být letos podle původního plánu kolem 120 milionů.

Reklama

Po minulých konfliktních vyjednáváních mezi Brnem a promotérskou společností Dorna o MotoGP teď stojí motocyklovému závodu v cestě další problém – koronavirus.

Článek

Budoucnost motocyklového závodu Grand Prix Brno je letos opět nejistá. Tentokrát komplikují konání závodu opatření spojená s šířením nového typu koronaviru. „V tuto chvíli nemůžeme rozhodnout, jestli se závod pojede, nebo ne. Do velké míry to bude záviset na vyjednávání s promotérskou společností Dorna,“ uvedla brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS).

Spolek pro Moto GP, jehož členy jsou město Brno a Jihomoravský kraj, se chystají na konci dubna napsat Dorně dopis s žádostí o vyjádření. Klíčové bude nejen rozvolňování opatření ze strany vlády, ale také následná výše zalistovacího poplatku.

V současné době je na stole několik scénářů pro letošní Velkou cenu. „Vše se odvine od vládních opatření a ta jsou nepředvídatelná. Můžeme být bez závodu, může to být závod bez diváků, může to být závod pouze s českými fanoušky, nebo naše zbožné přání – závod v plné kráse,“ uvedla ředitelka Masarykova okruhu Ivana Ulmanová.

Vaňková připouští i scénář s menším počtem diváků. To by ale zároveň znamenalo výrazně nižší příjmy z prodeje vstupenek. „Muselo by to být tou cestou, že by nám Dorna výrazně snížila zalistovací poplatek. Jinak si nedovedu představit, že bychom mohli odjet Velkou cenu bez diváků,“ řekla. Bez snížení zalistovacího poplatku by podle Vaňkové spolek nebyl schopen Dorně zaplatit.

Zalistovací poplatek měl být letos podle původního plánu kolem 120 milionů. Kraj i město mělo přispět na závod částkou 30 milionů korun. Spolek doufal ve finanční podporu ve výši 55 milionů od státu podobně jako v minulém roce. Zbytek peněz jde z prodeje lístků.

Prodej lístků se ale nyní téměř zastavil. „Nějaké lístky jsme prodali v první vlně. Teď ale prodej stojí,“ potvrdila Vaňková.

I Masarykův okruh, na kterém se MotoGP jezdí, bojuje s finančními ztrátami. „Počítáme desítky milionů pro sezonní měsíce, což už duben je. Finanční zásobu máme přibližně na 3 měsíce, ale s podmínkou, že budou odloženy splátky úvěrů, což se bohužel nedaří, protože schvalovací procesy jsou velmi náročné a zdlouhavé,“ popsala situaci Ulmanová.

Spolek pro MotoGP má s Dornou pětiletou smlouvu, která má letos vypršet. Už v minulých letech měl kraj a město problém s platbou poplatku. V loňském roce se proto spekulovalo o tom, že Dorna nebude chtít do dalších pěti let smlouvu prodloužit a závod by se v Brně dál nekonal.

Reklama

Doporučované