Hlavní obsah

Máte nám tleskat, ne trestat, JAR se zlobí za restrikce zemí kvůli omikronu

Foto: Cryptographer, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Další státy světa přitvrzují restrikce pro přijíždějící z Jihoafrické republiky a dalších států jihu Afriky. To se ale JAR nelíbí. Upozorňuje, že omezování cestování je v této fázi v rozporu s normami WHO.

Článek

Vláda jihoafrické republiky dnes podle agentury AFP uvedla, že země je trestána za objevení nové varianty koronaviru. „Skvělé vědě by se mělo tleskat, a ne ji trestat,“ upozornil kabinet. Jihoafrický ministr zdravotnictví Joe Phaahla označil omezení cest za neopodstatněná. Zatím podle něj není jasné, zda je nová mutace nakažlivější než jiné. JAR podle ministra jedná transparentně a zákaz cestování je v rozporu s normami a standardy WHO.

Mluvčí WHO Christian Lindmeier v reakci na uzavírání hranic kvůli variantě omikron jménem organizace doporučil přijímat opatření, která se opírají o vědu. Zdůraznil, že vůči omezení cestování existují výhrady.

Nově identifikovatelná mutace byly zaznamenána s „velkou pravděpodobností“ i v Německu. Na twitteru to v sobotu uvedl hesenský ministr sociálních věcí Kai Klose. Stalo se tak u člověka, který se vrátil z Jihoafrické republiky, vysvětlil ministr ze západoněmeckého Hesenska, kde se nachází také Frankfurt nad Mohanem s největším letištěm v zemi. Potvrzený případ mutace omikron dnes potvrdilo pro Seznam Zprávy i české ministerstvo zdravotnictví.

Varianta omikron vykazuje mnoho mutací, které podle vědců možná vedou ke snadnějšímu přenosu. Podle WHO však potrvá ještě týdny, než bude jasné, jaké konkrétní důsledky mutace mají. Předběžné poznatky ukazují na zvýšené riziko reinfekce ve srovnání s jinými znepokojivými variantami.

Nakažení v Nizozemsku

Přes 60 cestujících, kteří v pátek přiletěli ve dvou letadlech z Jihoafrické republiky do Amsterodamu, má koronavirus, zjistily podle agentur Reuters a AFP nizozemské zdravotnické úřady. Nyní testují, zda se pasažéři nenakazili novou nedávno objevenou nakažlivější variantu omikron, kvůli níž řada zemí omezila cestování z jihu Afriky.

Zhruba 600 cestujících v pátek dorazilo na amsterodamské letiště Schiphol dvěma lety společnosti KLM. Poté se museli několik hodin podrobovat testování kvůli obavám z nové varianty viru. O té informovala ve čtvrtek Jihoafrická republika a později testy odhalily lidi infikované touto mutací i v dalších zemích včetně jednoho případu v Belgii.

Původní informace hovořily o tom, že mezi cestujícími z Kapského Města a Johannesburgu by mohlo být až 85 pozitivních na koronavirus. Dnes ráno úřady tento počet upřesnily a potvrdily, že testy prokázaly virus u 61 osob. Podle serveru DutchNews.nl se pasažéři museli údajně prokázat negativním testem, který nebyl starší 24 hodin, před nástupem do letadel.

„Cestující s pozitivním výsledkem testu budou umístěni do izolace v hotelu na Schipholu nebo poblíž,“ uvedly zdravotnické úřady a dodaly, že se nyní snaží „co nejrychleji zjistit, zda se jedná o novou znepokojivou variantu, nyní pojmenovanou omikron“.

Cestující si podle agentury Reuters stěžovali, že museli hodiny čekat na letištní ploše, než pro ně přijely autobusy. „Když byl můj let z Johannesburgu někde nad Čadem, Evropa propadla panice; když jsme přistáli, nesměli jsme vystoupit z letadla. Nenechají ani cateringový vůz přivézt nám vodu,“ popsala na Twitteru novinářka New York Times Stephanie Nolenová, která byla na palubě jednoho z letounů.

Nizozemská vláda v pátek ráno zakázala veškerou leteckou dopravu z jižní Afriky. Ministr zdravotnictví Hugo de Jonge uvedl, že cestující, kteří jsou již na cestě do Nizozemska, budou muset po příletu projít testem a karanténou.

Nová varianta koronaviru způsobující nemoc covid-19 se objevila v Jihoafrické republice a následně i v dalších zemích. Světová zdravotnická organizace (WHO) v pátek zařadila tuto variantu, která nese vědecký název B.1.1.529, mezi znepokojivé.

Nizozemská vláda v pátek zároveň nařídila, že od neděle bude v zemi od 17:00 do 5:00 povinně uzavřená většina obchodů a také bary a restaurace. Vláda se tak snaží ulevit přetíženým nemocnicím. Nařízení bude platit nejméně tři týdny, oznámil premiér Mark Rutte.

Další země omezují vstup

Austrálie a Thajsko se přidaly k řadě zemí světa, které v posledních dnech omezily vstup na svá území kvůli obavám z nové varianty koronaviru nazvané omikron. Tu Světová zdravotnická organizace v pátek označila za znepokojivou. Austrálie zavede zákaz vstupu na své území pro cizince, kteří cestují ze zemí jižní Afriky, kde se mutace objevila, případně z okolních států.

Týká se to Jihoafrické republiky (JAR), Namibie, Zimbabwe, Botswany, Lesotha, Svazijska, Seychel, Malawi a Mosambiku. Australští občané pak budou muset po příjezdu z těchto zemí na dva týdny do karantény. Na 14 dní se musí izolovat také všichni ti, kdo už do země z těchto regionů přijeli v uplynulých dvou týdnech, uvedla televizní stanice ABC na svém webu.

Lety ruší i aerolinky Qatar Airways, jak v sobotu uvedly na svém Twitteru. S okamžitou platností tak pozastavují přepravu lidí, kteří cestují z Jihoafrické republiky, Zimbabwe a Mozambiku. Doplnily, že situaci monitorují.

Vstup na své území omezilo kvůli variantě omikron i Švýcarsko. Na neurčitou se tak například posouvá čtyřdenní ministerská konference Světové obchodní organizace (WTO), která měla příští týden proběhnout v Ženevě, informuje agentura Kjódó.

Povinnou karanténu pro cestující ze zemí jihoafrického kontinetu zavádí i Japonsko, Írán nebo Brazílie. Indie například přitvrzuje pro tyto cestující testování po příjezdu do země, informuje britská BBC. Do izolace na minimálně deset dnů musejí od pátku i Češi vracející se do Česka z pobytu v některých jihoafrických zemích.

Reklama

Doporučované