Hlavní obsah

Data: Nemocnicím dochází dech, zbývá už jen čtvrtina lůžek s kyslíkem

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Ilustrační fotografie.

Reklama

Hospitalizovaných s covidem-19 v Česku přibývá. Kvůli nedostatku personálu vypomáhá v některých nemocnicích armáda, omezují se neakutní zákroky. Seznam Zprávy přinášejí aktualizovaný přehled lůžkových kapacit.

Článek

Kapacita zdravotnických zařízení pro covid pozitivní pacienty se tenčí. Pro nejtěžší případy už nemá místo jihomoravská nemocnice v Kyjově. „Postele máme, přístroje máme, ale kvalifikovaný specializovaný personál ne,“ řekl Seznam Zprávám ředitel nemocnice Lubomír Wenzl.

Hejtman Radim Holiš (ANO) zase v úterý oznámil, že nemocnice ve Zlínském kraji jsou těsně před naplněním maximálních kapacit. Od příštího týdne na minimálně 14 dní chce proto omezit společenský život v kraji. Zakázány zřejmě budou akce nad 100 lidí. „Je to ta nejmenší, nejméně bolestná věc, o kterou musíme lidi požádat, by nám pomohli snížit dopad epidemie ve Zlínském kraji,“ řekl hejtman.

Aktuálně je 5 434 hospitalizovaných s covidem-19, z toho 764 lidí je v těžkém stavu. Za pouhý týden tak počet hospitalizací stoupl o 732. Řada nemocnic musela omezit plánované operace a zvýšila kapacitu lůžek pro covidové pacienty.

V současné době je v celé České republice necelá čtvrtina (24 %) volných standardních lůžek s kyslíkem. Největší obsazenost je v Královéhradeckém kraji, kde momentálně zbývá pro covid pozitivní pacienty 27 volných míst.

Pouze z necelých 20 procent jsou volná lůžka na infekčních odděleních, která jsou vybavena kyslíkem. V Česku jich je aktuálně celkem 1 045, volných pak 201. V devíti krajích je jejich obsazenost vyšší než 80 procent.

Méně než čtvrtina v zemi zbývá také takzvaných UPV lůžek neboli těch, která mají vybavení na umělou plicní ventilaci. Těch v poměru k celkovým kapacitám nejméně zbývá v Praze, Karlovarském a Moravskoslezském kraji.

Co znamenají zkratky

  • Lůžka UPV – s přístrojem na umělou plicní ventilaci.
  • Lůžka HFNO – s přístrojem na vysokoprůtokovou aplikaci kyslíku.
  • Lůžka standardní s kyslíkem – je k nim přiveden kyslík.
  • Lůžka s přístroji ECMO – s přístrojem na mimotělní podporu života.
  • Lůžka s přístrojem CVVHD – s přístrojem na takzvanou kontinuální venovenózní hemodialýzu (metoda k čištění krve s pomalým průtokem dialyzačního roztoku).

Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví

Ještě méně je pak k celkovému poměru lůžek s umělou plicní ventilací na infekčních odděleních. Celkově jich je v Česku 56, volných zbývá pouze 11 lůžek. Plnou kapacitu už má Praha, Vysočina a Jihomoravský kraj.

Hlavní město má rovněž největší procento obsazených přístrojů na vysokoprůtokovou aplikaci kyslíku. Volných je 67 lůžek, z toho osm pro covid pozitivní pacienty. Počet pacientů, kteří vyžadují tuto péči, vzrostl za poslední měsíc zejména v Praze, Karlovarském, Ústeckém, Pardubickém a Jihomoravském kraji.

Také lůžka s přístrojem HFNO na infekčních odděleních jsou z velké části zaplněná, aktuálně je pouze 29 procent z nich volných.

Celorepublikově je obsazeno přes 40 procent ECMO přístrojů, které slouží k mimotělní podpoře života. Celkem je v Česku 89 těchto přístrojů. Více než polovina je aktuálně obsazená v krajích Moravskoslezském a Jihomoravském a také v Praze.

Obsazená je v současné době také více než čtvrtina CVVHDV přístrojů na takzvanou kontinuální venovenózní hemodialýzu. Procentuálně nejvíce – celkem čtyři ze sedmi – jich je momentálně obsazených v Karlovarském kraji.

Dostatek je naopak přenosných ventilátorů, kterých je v současné době volných 91 procent.

Reklama

Související témata:

Doporučované