Hlavní obsah

První nemocnice na Moravě už nemá kvůli covidu místo. Vyhlašuje nouzi

Foto: Jan Novák, Seznam Zprávy

Na oddělení ARO v Kyjově už není místo pro další pacienty (snímek z pátku).

Reklama

V nemocnicích nadále přibývá pacientů s koronavirem, řada z nich už omezila jinou lékařskou péči.

Článek

Pro nejtěžší případy už není místo. Už předminulý týden zvýšila jihomoravská nemocnice v Kyjově počet lůžek na ARO oddělení ze čtyř na deset, o víkendu se připravilo oddělení ARO II s dalšími čtyřmi postelemi, ale na jeho spuštění už nemá ředitel nemocnice Lubomír Wenzl lidi. „Postele máme, přístroje máme, ale kvalifikovaný specializovaný personál ne,“ řekl Seznam Zprávám.

Kvůli dramatickému nárůstu nových případů covid pozitivních pacientů tak musela nemocnice oficiálně vyhlásit stav hromadného postižení osob v resuscitační péči. Seznam Zprávám to oznámil ředitel Wenzl s tím, že situace je prý špatná na celé Moravě. „Co vím, tak všechny menší nemocnice tu jsou na hraně. Už si navzájem nedokážeme vypomoci,“ řekl Seznam Zprávám.

V kyjovské nemocnici leží k dnešní deváté hodině ranní 47 pacientů s koronavirem, z toho 38 na standardních lůžkách plus devět v nejtěžších stavech na ARO, kde jsou všichni neočkovaní. Nemocnice už minulý čtvrtek zcela zastavila plánované operace.

Jak v pondělí popsaly v reportáži Seznam Zprávy, situace se zdramatizovala na konci minulého pracovního týdne, kdy se vyhlášení nouze kvůli přetíženosti oddělení s nejvyšší péčí zvažovalo. Nakonec se vedení nemocnice podařilo situaci zvládnout – i díky tomu, že pomohli lékaři v Brně.

Primář oddělení ARO Jiří Vyhnal přesto v neděli upozorňoval, že potíže s rostoucí vlnou koronavirové nákazy teprve začínají. A jeho slova se záhy vyplnila. V pondělí se třem pacientům na standardních lůžkách přitížilo natolik, že museli být přeloženi na ARO, čímž zcela naplnili kapacitu.

„Nejsem schopen zajistit plně erudovaný sesterský personál. Situace je kritická, nepředvídatelná z hodiny na hodinu. Vyhlídky do budoucna jsou velmi špatné,“ uvedl v pátek pro Seznam Zprávy primář ARO Jiří Vyhnal. „Je velké nebezpečí, že dojde k výraznému zhoršení intenzivní péče o vážně nemocné,“ řekl primář, jehož prognóza se nakonec vyplnila.

Nemocnice v Kyjově má problém zejména s odborným personálem, který by se o těžké případy na oddělení ARO staral.

„Nemáme lidi. Musíme vyčlenit sestry ze standardních lůžkových oddělení, které ovšem nikdy o ventilovaného pacienta nepečovaly. Tím se výrazně zvyšuje tlak na stávající ošetřující personál ARO, který musí tyto sestry co nejrychleji v řádu desítek minut zasvětit do fungování intenzivní péče,“ přiblížila před několika dny potíže s rozšiřováním kapacity ARO náměstkyně ošetřující péče kyjovské nemocnice Veronika Neničková.

Kyjovská nemocnice není jediná, která se v další vlně koronavirové nákazy dostala do problémů. Omezení péče pro běžné pacienty na konci minulého týdne oznámila například nemocnice v Jilemnici a už dříve také další nemocnice v Libereckém kraji.

Podle ranní zprávy ministerstva zdravotnictví je momentálně v nemocnicích 5 434 lidí s covidem, což je nejvíce od letošního dubna.

V řadě nemocnic od pondělka ve zvýšené míře pomáhá armáda a přidali se i hasiči. Právě kvůli přetíženosti moravských nemocnic uvažovalo ministerstvo zdravotnictví v pondělí o znovuzavedení stavu nouze. Vláda o něm však nakonec nejednala, v úterý dopoledne se však premiér a ministři zdravotnictví a vnitra sejdou kvůli horšící se situaci s hejtmany.

Reklama

Doporučované