Hlavní obsah

Deset tisíc mrtvých na covid. WHO zveřejnila statistiky za prosinec

Foto: DisobeyArt, Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Růst počtu zemřelých a hospitalizovaných kvůli covidu-19 bude podle WHO pokračovat i v lednu a během zimy.

Článek

Šéf Světové zdravotnické organizace Tedros Adhanom Ghebreyesus uvedl, že svátky napomohly šíření a přenosu viru covidu-19. Jen v prosinci bylo hlášeno téměř 10 000 úmrtí.

Rovněž vyskočil počet hospitalizovaných, a to o 42 %, týkalo se to převážně Evropy a Ameriky. Ve srovnání s listopadem také o 62 % narostl počet hospitalizací na jednotkách intenzivní péče. Podle Tedrose je „jisté“, že nárůst se týká i dalších zemí, jen odtud zatím chybí data, píše server DW.

„Ačkoli 10 000 úmrtí měsíčně je mnohem méně než na vrcholu pandemie, tato úroveň úmrtí, kterým se dalo předejít, je nepřijatelná,“ řekl ředitel WHO novinářům ze svého sídla v Ženevě. Vyzval také vlády, aby pokračovaly v dohledu a zajistily trvalý přístup k léčbě a vakcínám.

Maria Van Kerkhove, technická vedoucí WHO pro covid-19, zmiňuje nárůst respiračních onemocnění po celém světě. Nestojí za ním jen koronavirus, ale i chřipka, rhinovirus a zápal plic. Zatímco záchvaty kašle, rýmy, horečky a únavy v zimě nejsou ničím novým, Van Kerkhoveová uvedla, že zejména letos „pozorujeme společnou cirkulaci mnoha různých typů patogenů“.

„Očekáváme, že tyto trendy budou pokračovat i v lednu a během zimních měsíců na severní polokouli,“ řekla. Zmínila ale zaznamenaný nárůst výskytu covidu-19 na jižní polokouli, kde je nyní léto, píše stanice ABC News.

Poslechněte si podcast o nárůstu covidu v Česku:

Tedros uvedl, že nejrozšířenější na světě je nyní varianta JN.1. Jedná se o podtyp varianty omikron, takže současné vakcíny by proti ní měly stále poskytovat určitou ochranu.

„Vakcíny sice nezabrání tomu, abyste se nakazili, ale rozhodně výrazně snižují šanci, že budete hospitalizováni nebo zemřete,“ řekl Michael Ryan, vedoucí oddělení pro mimořádné situace ve WHO.

WHO vyhlásila konec pandemie covidu-19 v květnu 2023, tedy více než tři roky poté, co byl virus poprvé odhalen ve Wu-chanu.

Reklama

Doporučované