Hlavní obsah

Do kostela s očkováním, ale Vánoce bez návštěv. Slovensko mírně rozvolňuje

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační obrázek.

Reklama

Slovenská vláda ve středu podle očekávání schválila částečné uvolnění lockdownu pro obyvatele, kteří jsou naočkovaní proti covidu-19 nebo toto onemocnění prodělali.

Článek

Balík opatření bude platit prozatím do 9. ledna, v případě dalšího zvýšení počtu covidových pacientů v nemocnicích ministr zdravotnictví Vladimír Lengvarský navrhne vládě opětovně zpřísnění omezení. Lengvarský to řekl novinářům, návštěvy blízkých nebudou o vánočních svátcích podle něj povoleny. Už v listopadu vláda po zhoršení epidemické situace schválila zákaz vycházení s výjimkami.

Od pátku 10. prosince naočkovaní a osoby po prodělání covidu-19 budou moci nakupovat ve všech prodejnách, z nichž část byla na konci listopadu z rozhodnutí úřadů uzavřena. Pro zmíněnou skupinu obyvatel mohou od daného termínu otevřít lyžařská střediska, některé provozy služeb a obnoví se konání bohoslužeb.

Dosud byly kostely zavřené úplně. I nadále tam bude smět být najednou maximálně 30 lidí, eventuálně 1 osoba na 25 metrů čtverečních.

Ubytovací zařízení pro turisty znovu otevřou až 25. prosince a jen pro klienty naočkované proti covidu-19 nebo po jeho prodělání, hosté navíc budou muset mít test na koronavirus. Strava bude podávána na pokojích.

„Považuji to za velmi dobrou zprávu dnešního dne. Netěší mě, že restaurace ještě neotevírají,“ řekl ministr hospodářství Richard Sulík o rozhodnutí kabinetu částečně uvolnit omezení pro očkované.

Zmíněné částečné uvolnění restrikcí bude moci vláda na návrh ministra zdravotnictví odvolat, pokud počet covidových pacientů v nemocnicích vystoupí na 3800. V uplynulých dnech se počet hospitalizovaných lidí s onemocněním covid-19 pohyboval kolem hranice 3500.

V dálkové autobusové dopravě, v rychlících a vlacích vyšší kategorie IC by nově podle Lengvarského měli cestovat jen lidé naočkovaní proti covidu-19, po prodělání onemocnění nebo s potvrzením testu na koronavirus.

Na zmíněných opatřeních se už v úterý dohodli představitelé vládní koalice. Součástí změn je také přechod žáků druhého stupně základních a středních škol v příštím týdnu na distanční formu výuky. Následně začnou vánoční prázdniny. Kvůli uzavření části škol nový balík koronavirových opatření při hlasování nepodpořil ministr školství.

Někteří představitelé čtyřčlenné vládní koalice už dříve prosazovali větší výhody pro naočkované obyvatele. Upozornili, že po listopadovém omezení volného pochybu osob klesl v zemi zájem neočkovaných obyvatel o první dávku vakcíny proti covidu-19. Slovensko se v EU řadí k zemím s nejnižším podílem naočkovaného obyvatelstva.

Povinné očkování se přibližuje

Slovenská vláda také ve středu s platností od nového roku zrušila covidový rodičovský příspěvek, jenž měl v době pandemie zajistit další příjem rodičům, kterým skončil běžný rodičovský příspěvek.

Ministerstvo práce to zdůvodnilo tím, že v poslední době klesá nezaměstnanost, což prý znamená, že rodiče si i po skončení pobírání příspěvku dokážou zajistit příjem. Resort argumentoval i tím, že školy a školky zůstávají otevřené, zavírají se jenom regionálně.

Ministři zdravotnictví a spravedlnosti také dostali za úkol vypracovat analýzu povinného očkování. Vláda zvažuje omezení úhrad z veřejného zdravotního pojištění za péči poskytovanou osobám pozitivním na covid-19, které se rozhodly dobrovolně nenaočkovat. Rozhodnutí o těchto záležitostech ale padnou až po novém roce. Koaliční strany se rozcházejí v názorech.

Reklama

Související témata:

Doporučované