Hlavní obsah

Glosa: Evropo, máš tam epidemii! Ale my máme jiné starosti

Foto: agsaz, Shutterstock.com

Koronavirová pravidla na plážích, snímek ze Španělska z léta 2020.

Reklama

Doba není úplně veselá a poslední, co chceme slyšet, jsou řeči o covidu. Ale kdo je připraven…

Článek

Glosu si také můžete poslechnout v audioverzi.

Inflace, krize, válka. Starý kontinent má jiné starosti. A tak mu americká CNN musela tento týden připomenout: Evropo, léto ti začíná s novou vlnou koronaviru.

A Česko není výjimkou. Oproti desetitisícům nakažených z letošního února vypadá současných 848 pozitivně testovaných za den jako maličkost. Ve stejné době loni to ale bylo jen něco přes stovku.

Odborníci se shodnou, že za to můžou nové varianty, které se šíří ještě snadněji než omikron a i už v podstatě úplně zrušená opatření. Covid se ještě pořád nechová jako sezonní virus. Znovu překvapil, naštěstí i pozitivně v tom směru, že, zdá se, nyní způsobuje méně hospitalizací.

Abychom nebyli opět – už třetí podzim v řadě – zaskočeni masivní podzimní vlnou, u které je riziko souběhu s chřipkou, je nejvyšší čas vyjmout covid z šanonu označeného písmeny TABU. Česko by podle expertů mělo naočkovat na podzim dva a půl milionu lidí ohrožených novými variantami koronaviru. A při zkušenosti, že nám jde očkování jako psovi pastva, není čas zahálet.

V květnu ministerstvo slibovalo, že očkovat se začne už v srpnu. Žádné bližší informace k srpnovým termínům ale nejsou. Ministerstvo sice tvrdí, že „stále v pohotovosti drží centrální řídicí tým, který je schopný operativně opět uvést do režimu fungování očkovacích center“, ale zatím si zájemci čtvrtou dávku shánějí sami.

Místo toho byla raději na srpen oznámená jen asi „padesátá sedmá“ informační kampaň, která má výhody očkování představit. Podle posledních vyjádření z ministerstva úřad kampaň právě „tendruje“. Jak aktivní!

Když už jsme u těchto nehezkých úřednických výrazů, dejme si ještě jeden. Varianta BA.5 je proti původní variantě, která přišla v březnu 2020 z Wuchanu, více než desetkrát nakažlivější. Podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislava Duška ji nepůjde „ukaranténovat”: „Naší jedinou zbraní bude očkování.“ Existuje snad lepší reklama?

Ač je to z části pochopitelné, zdravotnictví i celá země mají i jiné problémy, znovu to vypadá, že hrajeme s covidem na schovávanou a doufáme, že si nás nevšimne, když si my nebudeme všímat jeho. A nevyplatilo se nám to už mockrát.

Reklama

Související témata:

Doporučované