Hlavní obsah

Nedodrželi covidová nařízení. Trest je ale nestihne. Byli prý jako umělci

Foto: Profimedia.cz

Účastníci lednové tiskové konference antivaxerů na sobě neměli respirátory. Pokuta jim za to nehrozí.

Reklama

aktualizováno •

Hygienici uzavřeli vyšetřování toho, zda hlavní odpůrci očkování mají dostat pokuty za veřejné vystoupení, při němž si v rozporu s vládním nařízením nenasadili respirátory.

Článek

V úterý 4. ledna přibylo 9 333 odhalených případů onemocnění covid-19. V nemocnicích s ním leželo ve vážném stavu 535 lidí. A počet mrtvých s covidem vystoupal od Nového roku na číslo 107.

Na stejný den sezvali odpůrci protiepidemických opatření novináře, aby vysvětlili, proč jsou proti očkování. Sešly se nejznámější postavy antivaxerské scény – od vakcinologa Jiřího Berana, advokáta Jindřicha Rajchla až po miliardáře a momentálně také prezidentského kandidáta Karla Janečka.

V kavárně v pražském Karlíně, kde byli posluchači namačkáni na sebe, neměl nikdo z řečníků – v té době povinný – respirátor. Podle informací Seznam Zpráv pak přišlo pražským hygienikům několik podnětů, aby prověřili, jestli účastníci akce neporušili vládní nařízení.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Lednová tisková konference odpůrců očkování. Vakcinolog Jiří Beran (vlevo) ani advokát Jindřich Rajchl nemají tehdy povinné respirátory. Zpětně jim úřady uznaly výjimečné postavení.

Nyní hygienici rozhodli, že žádné pokuty nepadnou. Proč? Na řečníky antivaxerů lze podle hygieniků uplatnit výjimky z tehdejšího protiepidemického nařízení.

Jedna z výjimek uváděla, že povinnost nosit respirátor se nevztahuje na „osoby při provádění autorského díla“. To znamená například na herce, muzikanty nebo tanečníky při představení. A rovněž na „osoby přednášející a osoby účinkující při tvorbě a výrobě audiovizuálního díla nebo pořadu“. Tato výjimka jmenovala třeba moderátory, redaktory a další lidi „vystupující v rozhlasových, televizních a dalších pořadech“.

Oboje se podle závěrů hygieny vztahuje i na vystoupení Berana a spol. ze 4. ledna.

„Podle názoru Hygienické stanice hlavního města Prahy se tyto osoby na základě zjištěných důkazů ve spojení s výše uvedenými výjimkami nedopustily protiprávního jednání,“ potvrdil ředitel odboru správních činností pražské hygieny Zdeněk Srb.

Zjistit podrobnosti, jak hygienici akci antivaxerů posuzovali nebo proč přiznali řečníkům antivaxerské scény výjimky určené pro umělce, není možné. Oficiálně se pražská hygiena omezila jen na vyjádření o několika větách. Odpovědět na dotaz Seznam Zpráv, jak šetření uzavřela, jí trvalo měsíc.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Antivaxery přišel podpořit i podnikatel a prezidentský kandidát Karel Janeček.

Na tiskové konferenci, které se zúčastnili i reportéři Seznam Zpráv, se přitom nezdálo, že by řečníci v roli umělců vystupovali. Ani že by byli moderátory nějakého natáčeného pořadu. A když den poté odpůrci očkování mluvili v Senátu, měli respirátory nasazeny stejně jako politici. Běžné byly respirátory i na vládních brífincích pro novináře.

Vakcinolog Beran mluvil v kavárně mimo jiné o tom, že je zbytečné povinné očkování policistů nebo vojáků, o němž tehdy čerstvá vláda Petra Fialy uvažovala (později tuhle myšlenku zamítla). Z pozice lékaře také kritizoval povinné testování lidí bez příznaků, například v zaměstnání. A vyjadřoval se i k tomu, že podle něj ochrana po očkování stejně brzy vyprchá.

Nyní Beran na žádost Seznam Zpráv o komentář k závěrům šetření hygieniků nereagoval.

Advokát Rajchl, jeden ze svolavatelů tiskové konference, řekl, že hygienici by teď měli odškodnit všechny lidi, jimž nošení respirátorů přineslo zdravotní potíže. A škrtnout všechny pokuty, jež úřady v době pandemie rozdaly.

„Vše ostatní je absurdistán,“ prohlásil Rajchl, který z covidu přešel na válečné téma: v posledních měsících se vyjadřuje k napadení Ukrajiny - tvrdí, že ruská agrese je nepřijatelná. Na druhou stranu se ale staví proti dodávkám zbraní ukrajinské armádě a zdůrazňuje, že by Ukrajina měla přijmout „nespravedlivý mír.“ Tedy smířit se se ztrátou části země ve prospěch Ruska.

Lednová tisková konference se konala v době, kdy policisté podle oficiálních čísel kontrolovali povinnost nosit respirátory u lékařů, v restauracích a v obchodech v řádově tisících případů.

Také Ministerstvo zdravotnictví nabádalo k ještě větší opatrnosti, protože do Česka se začala šířit nová varianta koronaviru omikron a nebylo jasné, jestli nebude ještě nebezpečnější než do té doby převažující delta.

Aktualizace: v článku jsme zpřesnili postoje Jindřicha Rajchla k válce na Ukrajině.

Reklama

Doporučované