Hlavní obsah

Koronavirus je podvod, věřil a choval se podle toho. Teď oplakává manželku

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

„Nebuďte stejně pošetilí, jako jsme byli my,“ vzkazuje lidem floridský taxikář Brian Lee Hitchens. S manželkou se nakazili, ale nevyhledali lékaře, protože věřili, že strachem z epidemie je vláda chce jen obalamutit.

Článek

Koronavirus je podvod a snaha lidi zmást, věřil floridský pár Hitchensových. Když začátkem května manželé onemocněli, nevyhledali ani zdravotnickou pomoc, píše BBC. Manželka Erin Hitchensová navíc měla i další zdravotní problémy – trpěla astmatem a poruchou spánku. Její manžel dnes říká, že pár na začátku pandemie nedodržoval zdravotní pokyny kvůli tvrzením, která viděli na internetu.

„Mysleli jsme si, že vláda koronavirus využívá, aby odvedla naší pozornost,“ uvedl Brian Hitchens, „nebo to mělo co do činění se sítí 5G,“ dodal. Hitchens tak nadále pracoval jako řidič taxi a vyzvedával léky své manželky, aniž by dodržoval pravidla sociálního odstupu nebo nosil ústenku. Z onemocnění se nakonec vyléčil, ale jeho 46letá manželka na srdeční problémy spojené s virem zemřela.

Hitchens poté ve virálním příspěvku na Facebooku vysvětlil, že byl oklamán tím, co se o koronaviru v internetovém prostředí šíří. „Nebuďte pošetilí, jako jsem byl já, aby se vám nestalo to samé jako mně a mé ženě,“ napsal v příspěvku.

Brian Lee Hitchens s manželkou se ze sociálních sítí dozvěděli, že virus byl vyroben uměle, jeho šíření je spojené se sítí 5G nebo že se virus podobá chřipce. Šíření manipulací a konspiračních teorií není na sociálních sítích běžně zakázané, pokud nejde o koordinovanou snahu s podvodnými prvky, kvůli pandemii covidu-19 ale technologické společnosti svůj přístup upravily a začaly například mazat nepodložené spekulace o roli mobilní sítě 5G, které vyvolaly vlnu žhářských útoků na telefonní antény.

Studie publikovaná 10. srpna v americkém vědeckém časopise American Journal of Tropical Medicine and Hygiene ukázala, že dezinformace týkající se koronaviru vedly v USA k úmrtí nejméně 800 lidí.

„Na našich platformách nepovolujeme škodlivé dezinformace. Od dubna do června jsme odstranili více než sedm milionů škodlivých dezinformací týkajících se onemocnění covid-19, včetně tvrzení týkajících se falešných léků nebo toho, že sociální distancování je neúčinné,“ uvedl mluvčí společnosti Facebook pro BBC.

Sociální sítě tak například odstranily video s mylnými informacemi o koronaviru, které na konci července zveřejnil server Breitbart News. Propagovalo preparát hydroxychlorochin jako účinnou léčbu covidu-19 a popíralo účinnost roušek. Americký prezident Donald Trump, který považuje hydroxychlorochin za účinný, nahrávku stihl sdílet s uživateli Twitteru.

Trump podle CNN znovu podpořil používání hydroxychlorochinu při léčbě nemoci covid-19 ještě v prvním srpnovém týdnu, přestože americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) zpochybnil jeho účinnost a varoval, že přípravek může způsobit srdeční potíže. O nevhodnosti hydroxychlorochinu pro léčbu covidu-19 v úterý hovořil rovněž uznávaný americký epidemiolog Anthony Fauci. Trump pak na tiskové konferenci prohlásil, že nechápe, proč je Fauci tak oblíbený a jeho „nikdo nemá rád“.

Spekulace o spojitosti mezi epidemií nemoci covid-19 a zaváděním mobilních sítí páté generace (5G) v květnu vyvracela i tři česká ministerstva s tím, že nemají vědecký podklad. Na oficiálních webových stránkách Ministerstva vnitra ČR je k dispozici přehled hlavních dezinformačních sdělení, která se v souvislosti s pandemií koronaviru šíří.

Reklama

Doporučované