Hlavní obsah

Landova výzva k zahlcení hygien nebyla sabotáž, trest ho nečeká

Foto: Petr Grambal, wikimedia

Daniel Landa je v současnosti jedním z lídrů odpůrců povinného očkování.

Reklama

Státní zástupce uvedl, že výzva sice nabádala k obstrukčnímu chování, ale nejednalo se o sabotáž a tedy ani o trestný čin.

Článek

Článek si můžete pustit také v audioverzi.

Loni začátkem listopadu vyzvala iniciativa Zlatý špendlík, za kterou stojí zpěvák Daniel Landa, aby lidé posílali na hygieny žádosti o informace o probíhajících kontrolách, a zahltili tak jejich provoz. „Práce hygienických stanic na přípravě odpovědí pro vás bude pro naše občany jistě užitečnější než nesmyslná šikana živnostníků, poskytovatelů služeb a jejich zákazníků,“ napsala iniciativa.

Na Landu kvůli tomu padlo trestní oznámení. Jak ale zjistily Seznam Zprávy, nedopustil se trestného činu. Vyplývá to z rozhodnutí Vrchního státního zastupitelství v Praze, které mají Seznam Zprávy k dispozici.

„Předmětnou výzvu iniciativy Zlatý špendlík a s ní spojeného Daniela Landy lze bez dalšího posoudit jako výzvu k obstrukčnímu jednání, které ve svém výsledku v žádném případě nesměřovalo k naplnění jakéhokoliv chvályhodného jednání, přesto však výzva byla legální,“ píše státní zástupce Martin Bílý v rozhodnutí.

Landa pro Seznam Zprávy uvedl, že nebyl ani vyzván policií k podání vysvětlení. „Obrana občanů proti šikaně a prokázanému (zveřejněné záznamy porad na MZdr) politickému zneužívání hygien byla naprosto legální a legitimní, tedy nemohlo se jednat ani o přestupek, natož pak o trestný čin,“ napsal.

Scio: Bylo to vrcholně nezodpovědné

Trestní oznámení podala vzdělávací organizace Scio. Podle názoru jejího právníka Jana Kaczora se hnutí dopustilo několika trestných činů, včetně sabotáže nebo obecného ohrožení. „Původně jsme trestní oznámení podávali za šíření nakažlivé nemoci, ale tu nám obvodní státní zastupitelství překvalifikovalo na sabotáž a posunulo na vrchní státní zastupitelství,“ popsal pro Seznam Zprávy Kaczor.

Například na pražskou hygienu přišlo po Landově výzvě přes 1600 žádostí o informace podle zákona o svobodném přístupu k informacím. Nebylo by to zřejmě finální číslo, kdyby se pod tíhou těchto mailů podle pražské radní pro zdravotnictví Mileny Johnové neporouchal e-mail pražské hygieny.

Přesně na toto upozorňovala v trestním oznámení i společnost Scio. „Následně nebylo s hygieniky po několik dní možné komunikovat jinak než telefonicky (kde byli často nedostupní) nebo zdlouhavě přes podatelnu a datovou schránku. Na vrcholu 4. vlny pandemie, kdy byla rychlá a efektivní komunikace mezi školami, jichž jen v Praze zřizujeme sedm, a hygieniky, zcela klíčová, jsme to považovali za vrcholně nezodpovědné,“ líčí její právník Kaczor.

Vrchní státní zastupitelství uznalo tuto výtku společnosti Scio, přesto podle něj nelze hovořit o sabotáži. „Ani dočasné ztížení výkonu státní správy nelze považovat za trestný čin sabotáže, když předmětem jednání je vyžadování informací, které je žadatel oprávněn po státu požadovat, jakkoliv lze souhlasit, že motivací nebylo získání informací držených státem, nýbrž obstrukční jednání. Nicméně je věcí státu, zda pro futuro případně přijme dostačující legislativní opatření, kterými se bude případně bránit obstrukčnímu jednání, jejich vyřešení nelze přenášet do trestněprávní roviny,“ uvádí v rozhodnutí státní zástupce Bílý.

Landa pro Seznam Zprávy dodal, že Zlatý špendlík s činností nekončí. „Desítky nařízení byly protiprávní a smetl je později soud. Naše iniciativa bude sílit, dokud v nás bude převládat pocit, že pravda, Ústava, právo či občanské svobody pro politiky nic neznamenají. Zlatý špendlík je tu od toho, aby bubliny lží propichoval a stal se štítem občanů vůči protiprávní zvůli,“ prohlásil.

Iniciativa Zlatý špendlík v listopadové výzvě nazvané „Zahlťme neprodleně hygieny“ označila vládní opatření, která měla zpomalit rychlý nárůst počtů nakažených, hospitalizovaných a zemřelých na covid-19, za protiústavní.

„Prosíme tedy každého z vás, aby se klidně i opakovaně dotazoval KHS na aktuálně probíhající kontroly. Práce hygienických stanic na přípravě odpovědí pro vás bude pro naše občany jistě užitečnější než nesmyslná šikana živnostníků, poskytovatelů služeb a jejich zákazníků,“ napsala iniciativa.

Výzvu tehdy odsoudili zdravotnické odbory, ministerstvo zdravotnictví, nyní již bývalý ministr Adam Vojtěch (za ANO) i pražský magistrát.

„Napínáme všechny síly k tomu, abychom zabránili kolapsu zdravotnického systému. Proto rázně odsuzujeme aktivity všech antivaxerů, kteří se snaží paralyzovat fungování hygienických stanic. Tyto aktivity obvykle pramení z konzumace dezinformací a lží na internetu. Všichni se těšíme, až bude covid za námi a vrátíme se k normálnímu stylu života. To však nenastane dřív, než dostaneme covid pod kontrolu. A to se bez dobře fungujících hygienických stanic nestane,“ řekl tehdy náměstek primátora pro oblast bezpečnosti Petr Hlubuček.

Reklama

Doporučované