Hlavní obsah

Lékaři chtějí pomáhat. Někteří ale mají zakázáno očkovat v ordinaci

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Iniciativa Lékaři pomáhají Česku vyzvala před pár týdny, aby se do očkování zapojili všichni lékaři, praktici, ambulantní specialisté i zubní lékaři. Ne všichni specialisté ale očkovat mohou.

Článek

Zubní lékaři podle zákona nemohou očkovat proti covidu-19 ve svých ordinacích, mohou se zapojit v očkovacích centrech nebo pracovat s jiným lékařem specialistou. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) to v pátek napsal na Twitter.

V iniciativě Lékaři pomáhají Česku právě zástupci stomatologů vyzvali, aby se lékaři včetně zubních přihlásili a urychlili očkování posilující dávkou vakcíny. Dlouhodobě se k očkování hlásí také lékárny, ani tam to zákon neumožňuje.

„Nyní mohou zubaři očkovat v očkovacích centrech nebo ve spolupráci s lékaři se specializací (…). Zákon ale nedovoluje, aby očkovali ve svých ordinacích. Budeme to dále řešit,“ napsal Vojtěch.

Není to jediná překážka, na kterou projekt Lékaři pomáhají Česku narazil. Ve čtvrtek vedoucí jejího koordinačního týmu řekl pro Radiožurnál, že jim „bylo ohlášeno, že nejde očkovat u ambulantních specialistů, že to tam není vyřešené a pojišťovna nesouhlasí s uzavíráním plateb pro lékaře, který už smlouvu s pojišťovnou má. Lidé dostali od pojišťovny několik e-mailů se zamítavým postojem“.

„Určitě to není problém VZP, o jiných pojišťovnách nemáme informace. VZP umožnila očkování u specialistů během několika málo dní. Další kroky jsou teď zejména na Ministerstvu zdravotnictví, pojišťovny nemají příliš mnoho dalších pravomocí,“ vyjádřila se pro Seznam Zprávy mluvčí VZP Viktorie Plívová.

Jak očkování rozšířit i na specialisty, kteří nesplňují podmínky stanovené normami, zejména stomatologové, kteří dle metodiky nemají k očkování příslušnou způsobilost, již podle Plívové ministerstvo analyzuje.

„VZP administrativní překážky neklade, přihlášení se k novým výkonům je pro specialisty rutinou, v kontaktu se svojí regionální pobočkou VZP jsou neustále,“ dodává Plívová. Říká, že podle jejich informací nedošlo k tomu, že by lékař, který z hlediska své kvalifikace splnil všechny požadavky metodiky ministerstva, byl odmítnut. „Ambulantní lékaři mohou určitě sehrát významnou roli, pokud se do očkování zapojí, byli bychom rádi, kdyby se tak stalo v co nejširší míře, byť jsme si vědomi limitů, které to má, například zásobování očkovacími látkami,“ doplňuje.

V Česku je zhruba 6 800 praktických lékařů pro dospělé a 4 800 pro děti a dorost. Podle dat ministerstva očkuje jen asi 3 360 ordinací. Zubních lékařů je asi 7 500, gynekologů kolem 1 600 a dalších ambulantních specialistů asi 12 700, očkuje jich 3 300. Iniciativa je vyzvala, aby se ve volném čase zapojili do očkování v očkovacích centrech nebo lidem nabídli vyhrazené časy očkování ve svých ordinacích.

Iniciativa Lékaři pomáhají Česku byla aktivní už na začátku očkování v ČR, podílela se například na nastavení organizace očkování v Národním očkovacím centru v pražské O2 areně. Na výzvu z konce listopadu, aby se další lékaři přidali k očkování, se podle informací z jejich webových stránek do dnešního dne přihlásilo 134 ordinací a více než 1200 dobrovolníků.

Aplikovat měli zejména třetí dávky očkování. Dosavadní očkování dvěma dávkami podle odborníků po několika měsících slábne, a doporučují proto po pěti měsících podávat dávku třetí. Méně účinné jsou dvě dávky podle výrobce vakcíny Pfizer/BioNTech zřejmě také proti nové nakažlivější variantě omikron, protože obsahuje velké množství mutací. Třetí dávka ale ochranu znovu navyšuje už zhruba po týdnu.

Politici současné i budoucí vládní koalice, ale také například Mezioborová skupina pro epidemické situace proto očkování třetí dávkou doporučují. Je vhodné ji podat po pěti měsících. V současné době má pět měsíců po druhé dávce asi 3,7 milionu lidí a třetích dávek bylo dosud podáno jen 1,44 milionu.

Reklama

Doporučované