Hlavní obsah

Omikron se už šíří komunitně, prodlužme nouzový stav, vyzývá MeSES

Foto: Shutterstock.com

Vědci z MeSES varují před šířením varianty omikron. Podle nich po novém roce v Česku převládne.

Reklama

Experti z Mezioborové skupiny pro epidemické situace vydali stanovisko k variantě omikron. Podle nich jsou v Česku už stovky případů. Omikron sice nemusí být tak závažný jako delta, ale je mnohem nakažlivější.

Článek

I když úřady oficiálně potvrdily jen desítku případů varianty omikron, v Česku už se nejspíš šíří komunitně a nakazily se jí stovky lidí. Vyplývá to ze stanoviska Mezioborové skupiny pro epidemické situace (MeSES). Vědci vydali detailní zprávu ve středu. Vyzývají k prodloužení nouzového stavu, který má končit 26. prosince. Chtějí častější testování i kampaň na nošení roušek.

Upozornili také, že na omikron jsou neúčinné v Česku používané protilátkové koktejly.

Podle expertů je velmi pravděpodobné, že nová varianta v Česku na začátku roku převáží. Připomněli, že například ve Velké Británii nebo Dánsku se počet zaznamenaných případů zdvojnásobil za dva dny.

Zdůraznili, že sekvenace vzorků je složitý proces a podchycení varianty trvá. „V získaných výsledcích vidíme stav epidemie v minulosti, tedy před několika dny či před týdnem. Pokud se omikron v Česku šíří podobně dobře jako v jiných evropských zemích, a není důvod si myslet, že tomu tak není, tak skutečně nakažených je několikanásobek a jejich počet se bude rychle zvyšovat,“ uvedl imunolog Zdeněk Hel.

Testujme i očkované

Jak uvedly Seznam Zprávy, nastupující vláda Petra Fialy (ODS) zatím nepočítá s prodlužováním nouzového stavu. Podle MeSES je to však potřeba. Vědci zároveň doporučují dále urychlit aplikaci třetích dávek a testovat ve firmách i školách dvakrát týdně, včetně očkovaných.

Volají také po distribuci kvalitních antigenních testů zdarma a nové kampani, která podpoří levná protiepidemická opatření, třeba nošení respirátorů.

Jak nasvědčují britská data, ochranný účinek dvou dávek vakcíny Pfizer po pěti měsících od podání proti infekci variantou omikron klesá na přibližně 35 procent.

Podle vědců imunita získaná očkováním nebo dřívějším proděláním nemoci částečně chrání jedince i před variantou omikron. A to i přesto, že se umí vyhýbat protilátkám. „Další linie obrany v podobě takzvané buněčné imunity funguje pořád dobře a nejspíš brání mnoha těžkým průběhům,“ napsali vědci ve stanovisku.

Díky tomu lze podle nich očekávat mnoho mírných průběhů nemoci. Varovali však před přílišným optimismem i odkladem očkování. Varianta může být především pro rizikové skupiny lidí fatální. „Pokud se dnes v Česku třeba neočkovaný šedesátník s nadváhou uklidňuje tím, že v Africe u třicátníků, kteří dříve prodělali betu, je to mírná nemoc, tak to není správná úvaha. Všichni bychom rádi, aby nebezpečnost viru poklesla, a covidu máme plné zuby, ale to, že si to přejeme, neznamená, že to tak je,“ sdělil člen poradní skupiny Jan Kulveit, který se zabývá matematickým modelováním epidemií.

Protilátkové koktejly nepomůžou

Členové poradní skupiny také uvedli, že na variantu nezabírají protilátkové koktejly, které se nyní v Česku běžně používají. Podle nich je potřeba zajistit účinné preparáty, mluví o přípravku sotrovimab.

„Příchod nových antivirotik (molnupravir, paxlovid) je v této době také dobrou zprávou a doufejme, že jejich podání bude vhodné pro velkou skupinu pacientů, a hlavně – že jich bude dostatek,“ sdělil vedoucí skupiny a hlavní epidemiolog IKEM Petr Smejkal. Znovu zdůraznil nutnost očkování, včetně posilovacích dávek.

Mírnější průběh? Nemocnice to nezachrání

MeSES vzhledem k šíření omikronu avizovalo i několik možných scénářů. Popisují i možnost, kdy by varianta omikron měla lehčí průběh, ale kvůli vysoké nakažlivosti i tak vedla ke kolapsu zdravotnického systému. „Mnoho lidí si myslí, že pokud bude omikron třeba o polovinu mírnější, oproti deltě skončí v nemocnici jen polovina lidí na stejný počet nakažených, tak máme vyhráno. Nerad jsem poslem špatných zpráv, ale tak to není. Ve skutečnosti hodně nakažlivá varianta, která se šíří dost rychle, dokáže přetížit nemocnice, i když má nemoc o něco mírnější průběh. Takže nezbude než nějak brzdit,“ řekl Kulveit.

Vědci doporučují dodržování „levných“ opatření v podobě častého testování a nošení ochrany úst. V případě rizikovějších scénářů však může být nutné „omezení otevírací doby, omezení velikosti akcí, omezení shromažďování, omezení setkávání“.

Česko zatím zaznamenalo malé množství potvrzených případů nákazou omikronem. Třeba Jihomoravský kraj zatím eviduje osm lidí, zatím poslední případ potvrdila FN Brno ve středu.

Případ nejspíš nesouvisí s dřívějšími nakaženými v kraji. „Variantu jsme odhalili pomocí diskriminačního PCR testu. Sekvenaci provedeme, jakmile budeme mít více případů,“ sdělila mluvčí nemocnice Veronika Plachá. První oficiálně potvrzený případ omikronu v ČR byl u ženy z Liberce, druhý u člověka s úzkým kontaktem na tuto ženu.

Vědci novou variantu poprvé zaznamenali na začátku listopadu v Jihoafrické republice.

Reklama

Doporučované