Hlavní obsah

Kvůli omikronu znovu 14denní karanténa? Odborníci pro vládu zpřísňují plány

Foto: Profimedia.cz

Odborný tým nastupující vlády chystá novou strategii pro očkování. Počítá se šířením omikronu a vakcinací novými látkami.

Reklama

Nastupující vláda Petra Fialy (ODS) se chystá na případné zhoršení epidemie po Novém roce. V úvahu přichází případné zpřísnění některých pravidel, například prodloužení karantén na původně platných 14 dnů.

Článek

Článek si také můžete pustit v audioverzi.

Ačkoliv počty nově nakažených mírně klesají, vše může změnit šíření varianty omikron po Novém roce. Uvědomuje si to odborný tým pod vedením vakcinologa Romana Chlíbka. Pro kandidáta na ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) chystá nová opatření.

Jak bude scénář konkrétně vypadat? „Kvůli omikronu musíme mít připravenou novou strategii,“ řekl pro Seznam Zprávy Chlíbek. Jednotlivé kroky by se pak měly aplikovat podle toho, jak rychle se nová mutace bude Českem šířit.

„Vycházíme z předpokladu, že omikron u nás převládne. Rozhodující bude vývoj i pro očkování. Pokud by se potvrdilo, že je nutná dávka kvůli omikronu nebo přejít na jinou variantu vakcíny, tak musíme do plánů zakomponovat, kdy a koho bychom novou vakcínou očkovali přednostně,“ popisuje Chlíbek.

Aktuálně si mohou nechat třetí dávku vakcíny aplikovat všichni nad 18 let, pokud od druhé dávky uplynulo nejméně šest měsíců. Zkrácená doba pěti měsíců platí pro starší 55 let a chronicky nemocné, od 20. prosince pak i pro padesátníky.

I výrobci vakcín se ale na šíření varianty omikron připravují. Pokud by se ukázalo, že na nový typ covidu-19 očkovací látka nestačí, je například společnost Moderna připravena velmi rychle vakcínu uzpůsobit. K dispozici by pak mohla být na začátku roku 2022. S tím počítá i odborný tým budoucí vlády.

„S variantou delta se už nyní v plánech počítá. Stávající strategie je zaměřena na posilující efekt třetí dávky. Ale kvůli omikronu musíme mít připravenou novou strategii,“ dodává Chlíbek.

Vakcinace ale není jediným krokem, který odborný tým nastupující vlády chystá. Kvůli šíření varianty omikron by se mohla měnit i pravidla pro izolace, karantény nebo testování.

„Zabýváme se například tím, v jakém rozsahu by se měly dělat diskriminační PCR testy, aby se podařilo zachytávat novou variantu. Zkrátka abychom zaznamenali co nejrychleji první náznaky většího šíření a mohla se rychle přijmout nová opatření,“ přibližuje Chlíbek.

Co se týče karantén, momentálně stále platí metodický pokyn hlavní hygieničky z konce listopadu, podle kterého je možné ukončit po sedmi dnech karanténu negativním PCR testem. To by se ale kvůli omikronu mohlo změnit. Odborný tým počítá s variantou, že karanténa by mohla trvat opět 14 dní. Původně byla pravidla zpřísněna v únoru. Kvůli šíření britské mutace se karanténa prodloužila z deseti na 14 dnů. Její aktuální zkrácení na sedm dní schválilo Ministerstvo zdravotnictví na konci října.

„Je potřeba se zamyslet nad tím, jestli se s variantou omikron skutečně nebude nutné vrátit k původní délce karantény,“ zamýšlí se Chlíbek.

Jakmile se objeví náznaky, že se křivka začíná opět obracet nahoru, v tu chvíli se musí přijmout všechna připravená opatření, ať už urychlit aplikaci dalších dávek očkování, nebo zavést testování, například ve školách nebo sociálních službách.
Roman Chlíbek, vakcinolog

Stejně tak bude podle něj nutné přemýšlet o testování očkovaných, pokud se potvrdí, že očkovací látka není vůči variantě omikron tak účinná. Aktuálně se lidé s kompletním očkováním musí podrobit testování jen v případě, že přišli do kontaktu s nakaženým. Do karantény ale nemusí. Obdobně odborný tým uvažuje i o testování.

„Jedna z variant scénáře bude brát v potaz zrychlení šíření epidemie po Novém roce kvůli mobilitě, navýšení kontaktů a omikronu. Jakmile se objeví náznaky, že se křivka začíná opět obracet nahoru, tak v tu chvíli se musí přijmout všechna připravená opatření, ať už urychlit aplikaci dalších dávek očkování, nebo zavést testování, například ve školách nebo sociálních službách,“ dodává Chlíbek.

Reklama

Doporučované