Hlavní obsah

Jak na očkování dětí od 5 do 12 let a co o něm potřebujete vědět

Foto: Seznam Zprávy

Základní informace o očkování dětí proti onemocnění covid-19.

Reklama

aktualizováno •

Od pondělí 13. prosince je možné objednávat děti na očkování proti covidu. Co všechno potřebujete o registraci, vakcínách a dalších okolnostech vědět?

Článek

Článek si poslechněte i v audioverzi.

Očkování dětí mezi 5 a 12 lety věku by mělo začít v týdnu od 13. prosince – v pondělí se oficiálně spustila možnost registrace, systém se však ve skutečnosti rozběhl již v neděli večer. Probíhá podobně jako registrace dospívajících a dospělých. Rodič dítě registruje na číslo svého mobilního telefonu a uvádí svůj e-mail, rodné číslo dítěte a jeho zdravotní pojišťovnu.

Součástí je i krátký dotazník týkající se zdravotního stavu dítěte, v němž rodiče zaškrtne, zda jeho dítě covid-19 prodělalo či ne, zda mělo v minulosti nějakou reakci na očkování nebo zda bere nějaké léky. Zároveň je třeba zvolit očkovací místo, kam chce s dítětem přijít – bude jich méně než v případě dospělých, protože na místě musí být mimo jiné pediatr. Centra budou postupně přibývat například ve velkých nemocnicích.

Následně přijde na mobil rodiče SMS s PIN 2, s jehož pomocí si na webu zarezervuje pro své dítě konkrétní termín. Každé dítě musí mít svou vlastní registraci, všechny lze provést s jedním rodičovským telefonním číslem. PIN 2 může přijít až několik dní po vlastní registraci do systému.

Na rozdíl od dospělých a dětí od 12 let výše se mladší děti očkují třetinovou dávkou a není možné vybrat vakcínu, používá se jen Comirnaty od výrobce Pfizer/BioNTech. Podává se rovněž ve dvou dávkách s odstupem tří týdnů.

Zavolejte praktikovi

Krom velkých center by měli očkovat i dětští praktici, ale zdaleka ne všichni to budou dělat, protože je to organizačně poměrně složité – obávají se například toho, že by jim vakcíny zbývaly, kdyby se jim nepovedlo pozvat dost dětí najednou. Ověřit se to dá telefonátem lékaři dítěte a případně ho tam rovnou objednat.

Podle dosavadních informací by mělo samotné očkování začít 15. nebo 16. prosince, do té doby by měla probíhat distribuce vakcíny. Je pravděpodobné, že v některých regionech to však bude až později, možná až po Novém roce.

Přínosy a rizika

Je pravda, že děti v naprosté většině prodělají covid-19 bez vážnějších potíží, často zcela bez příznaků. Ale i mezi nimi jsou případy, kdy mají vážný zápal plic, končí v nemocnicích a několik dětí i v Česku již na nemoc zemřelo. Navíc je ohrožuje syndrom PIMS a dlouhodobé postcovidové potíže, například s únavou a soustředěním.

Tomu by mělo očkování předejít, i když stejně jako u dospělých nemusí ochránit před samotnou nákazou.

Vedlejší účinky po očkování jsou podle zkušeností ze zemí, kde se děti z této věkové skupiny již očkují, stejné jako u dospívajících a dospělých. Patří mezi ně bolest v místě vpichu, únava, bolest hlavy, zarudnutí a otok v místě vpichu, bolest svalů a zimnice. Bývají obvykle mírné nebo středně závažné a zlepší se během několika dnů po očkování.

Je dobré vědět, že vakcína není experimentální, ačkoli to její kritici tvrdí – má za sebou všechny potřebné klinické studie, na jejichž základě ji například Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) schválila pro použití u dětí 25. listopadu 2021.

EMA dospěla k závěru, že přínosy přípravku Comirnaty u dětí ve věku 5 až 12 let, zvláště u těch, které mají doprovodná onemocnění a hrozil by jim proto závažnější průběh nemoci, převyšují jeho rizika. Ukazuje se navíc, že čím více lidí v populaci je očkováno, tím více by se mělo zpomalit šíření viru a počet těžkých případů po nákaze.

Očkování po prodělané nemoci

Mnoho dětí z této věkové skupiny už covid-19 prodělalo, a nabízí se tak otázka, zda je rodiče mohou nechat očkovat a s jakým odstupem.

„Podle doporučení americké CDC je možné očkovat bezprostředně po ukončení izolace. Podle doporučení České vakcinologické společnosti týden po ukončení izolace po bezpříznakovém průběhu a 14 dní po příznakovém onemocnění,“ vysvětluje dětský praktický lékař Daniel Dražan, člen výboru odborné vakcinologické společnosti.

Podle něj nehraje roli, zda měly či neměly nemoc s příznaky či bez nich, a není ani potřeba, aby chodily na test protilátek.

Zároveň pokud někdo děti zatím očkovat nechce, nemusí – povinné to není a navíc jim stejně jako všem ostatním věkovým skupinám platí 180 dní certifikát o prodělání nemoci, který má stejnou váhu jako plné očkování.

Děti do 12 let se momentálně prakticky nikde nemusí prokazovat ničím, pokud jde o covid-19. V restauracích stejně jako třeba v kině po nich nikdo žádný certifikát nechce, ale je možné, že i tady přijde do budoucna zpřísnění. Je to vidět například na pravidlech pro lyžařské kurzy pro děti starší 12 let, které už se mohly nechat očkovat.

Reklama

Doporučované