Hlavní obsah

„Podcast bude vyváženější.“ Slib tvůrce, kvůli němuž mizí hudba ze Spotify

Foto: Profimedia.cz

Podcast The Joe Rogan Experience si každý měsíc stáhne na 200 milionů lidí.

Reklama

Švédská streamovací platforma Spotify stojí za oblíbeným podcasterem Joem Roganem. Epizody jeho pořadu obsahující dezinformace v aplikaci zůstanou. Na protest proti tomu odstranil svou hudbu z platformy například Neil Young.

Článek

Americký podcaster Joe Rogan se v neděli vyjádřil ke svému působení na streamovací platformě Spotify. Učinil tak kvůli kritice, že jeho podcasty propagují dezinformace o covidu-19 a očkování, informuje americká CNN. Poděkoval za podporu společnosti Spotify, která navzdory apelu hudební ikony Neila Younga Roganův pořad z platformy neodstranila.

„Jestli jsem vás naštval, omlouvám se. Udělám vše pro to, abych vyvážil ty nejkontroverznější názory tím, že ukážu, co si myslí jiní lidé. Možná se nám podaří najít lepší stanovisko,“ uvedl Rogan v devítiminutovém instagramovém videu.

„Není mým cílem šířit dezinformace, nesnažím se být kontroverzní, nikdy mi v podcastu nešlo o nic jiného než se bavit s lidmi a vést zajímavé diskuse,“ řekl dále.

Společnost Spotify aktuálně v souvislosti s působením podcastera Joea Rogana čelí kritice. Začalo to Youngovým prohlášením z minulého týdne, v němž kanadský zpěvák vyjádřil nespokojenost s velikostí prostoru, který Rogan na platformě dostává, a to navzdory tomu, že šíří dezinformace. Spotify se ale čtyřiapadesátiletého amerického podcastera zastalo. Young proto nechal svou hudbu ze streamovací služby stáhnout.

V pátek ukončení spolupráce se Spotify v solidaritě se zpěvákem oznámila i kanadská písničkářka a kytaristka Joni Mitchellová.

Proti rozhodnutí Spotify zachovat Roganův podcast na platformě aktuálně vystoupila i podcasterka Wendy Zukermanová z populárního podcastu zaměřeného na vědu a dešifrování mýtů Science Vs. Podle ní švédská společnost nedělá dost, informuje agentura Reuters.

Ve sdíleném e-mailu, který zaslala řediteli Spotify Danielu Ekovi, uvedla, že podpora Rogana je „fackou do tváře“ všem tvůrcům, kteří představují svému publiku data podložená vědou.

„Dokud Spotify nezavede účinnější prostředky k zabránění šíření dezinformací na platformě, nebudeme vytvářet nové epizody podcastu Science Vs, s výjimkou těch, které budou upozorňovat na dezinformace šířené na Spotify,“ napsala.

Služba Spotify v neděli oznámila, že začne k podcastům o covidu-19 přidávat odkazy, jež uživatele navedou k faktickým a vědecky podloženým informacím. „Na základě zpětné vazby, které se nám v posledních několika týdnech dostalo, je mi jasné, že máme povinnost udělat více pro zajištění vyváženosti a přístupu k široce přijímaným informacím od lékařské a vědecké komunity,“ uvedl Ek v prohlášení.

„Tato nová snaha bojovat proti dezinformacím bude spuštěna v nadcházejících dnech v zemích po celém světě,“ doplnil Ek s tím, že to podle něj bude poprvé, co velká streamovací služba začne poskytovat doplňující informace o covidu-19.

Podcast The Joe Rogan Experience je nejpopulárnějším podcastem na Spotify. Společnost Roganovi platí za jeho exkluzivní distribuci. Každý měsíc si jeho nahrávky stáhne na 200 milionů lidí. Rogan v něm v uvolněné atmosféře vede několikahodinové rozhovory s širokou škálou osobností, od podnikatelů a vědců po herce a sportovce.

Reklama

Doporučované