Hlavní obsah

Vláda zvažuje povinné očkování seniorů

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Andrej Babiš.

Reklama

Po dnešním jednání s hejtmany řekl premiér Andrej Babiš, že vláda uvažuje o povinném očkování lidí starších šedesáti let. Hotové by mělo být na začátku února.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

„Příští týden to musíme rozhodnout,“ řekl dnes Andrej Babiš (ANO) o případném zavedení povinného očkování proti covidu pro lidi ve věku nad šedesát let. „Ministerstvo na tom pracuje. Očekáváme, že nejpozději v úterý dostaneme jasné stanovisko, abychom mohli zahájit logistické přípravy, přípravy IT systémů a tak dále,“ dodal.

Lidé nad 60 let by podle dnešní debaty odborníků, jíž se Babiš účastnil, měli být úplně naočkovaní 1. února.

S myšlenkou přišel po dnešním jednání s hejtmany. Upozornil, že jde zatím jen o otevření diskuze, ovšem zaštítil se podporou regionů. „Znovu to bude na vládě, znovu to bude na Radě pro zdravotní rizika. Všichni hejtmani povinné očkování určitých profesí podpořili a jednoznačně na Radě pro zdravotní rizika, kde je i šéf hejtmanů Martin Kuba, zazněla podpora pro povinné očkování seniorů nad 60 let,“ upozornil premiér.

Poznamenal, že se počítá i s výjimkami. „Samozřejmě musíme řešit i to, že ne všichni se musí očkovat. Na to jsou výjimky. Praktický lékař to musí zanést do ISINu (Informační systém infekční nemoci – pozn. red.). Tyto detaily se ještě budou řešit.“

Jde podle něj o koronavirem nejvíce ohroženou věkovou kategorii. Podle dat Ministerstva zdravotnictví není očkováno zhruba 450 tisíc lidí ve věku 60 let a více.

Termín případného dokončení povinného očkování premiér v demisi stanovil na únor 2022. „Stejně to mají, myslím, v Rakousku, kde určité profese a senioři musí být komplet naočkovaní, tedy i druhou dávkou,“ poznamenal Babiš.

Vláda v pondělí otevřela debatu o povinném očkování některých profesí, vznikne meziresortní komise, která ho posoudí. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) řekl, že debatu by chtěl mít uzavřenou do konce tohoto týdne a příští týden vládě předloží stanovisko ministerstva. Podle Vojtěcha se uvažuje o zdravotnících a sociálních pracovnících, Babiš hovořil i o dalších státních zaměstnancích, jako jsou vojáci, policisté nebo hasiči.

Znovu to bude na vládě, znovu to bude na Radě pro zdravotní rizika. Všichni hejtmani povinné očkování určitých profesí podpořili a jednoznačně na Radě pro zdravotní rizika, kde je i šéf hejtmanů Martin Kuba, zazněla podpora pro povinné očkování seniorů nad 60 let.
Andrej Babiš o povinném očkování šedesátníků

Podobně jako lidé nad 60 let by i vybrané profese podle debaty odborníků měly být úplně naočkované 1. února.

Proti nařízení očkování jako povinného se dříve stavěli zástupci současné i budoucí vládní koalice. Vojtěch na konci října řekl, že o případném povinném očkování bude muset rozhodnout nová Sněmovna, protože je pro něj třeba širší konsenzus. Kandidát na ministra zdravotnictví koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) a Pirátů se STAN Vlastimil Válek (TOP 09) zatím plošné povinné očkování odmítá.

Reklama

Doporučované