Hlavní obsah

Pozitivní testy na covid u Ukrajinců tvoří asi procento případů v Česku

Foto: Skupina Dany Cejpkové, Seznam Zprávy

Počty nákaz u ukrajinské menšiny se vyvíjejí stejně jako v obecné populaci.

Reklama

Od začátku uprchlické vlny mělo pozitivní test na koronavirus zhruba 2 500 Ukrajinců pobývajících v České republice, tvoří asi procento ze všech více než 234 tisíc případů covidu v Česku od 25. února.

Článek

V březnu přibývá mezi 70 a 80 Ukrajinci s pozitivním testem denně, počty stagnují stejně jako v obecné populaci. Vyplývá to z údajů Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) pro sněmovní výbor pro zdravotnictví. Hospitalizovaných bylo minulé pondělí 23 Ukrajinců s covidem-19, toto pondělí devět.

Podle odhadů přišlo do Česka od začátku ruské invaze 24. února asi 300 tisíc uprchlíků, nově tak přibylo asi 2,8 procenta populace. Počty nákaz u ukrajinské menšiny se vyvíjejí stejně jako v obecné populaci. Nejvíc jich bylo na přelomu ledna a února, kdy vrcholila poslední vlna epidemie koronaviru, tedy ještě před začátkem uprchlické krize.

„Vývoj počtu pozitivních případů občanů Ukrajiny ukazuje na stagnaci šíření epidemie,“ uvedl ÚZIS. Situace v regionech je ale různá. Dlouhodobě nejvíc pozitivních případů se objevuje v Praze, kde je také nejvyšší počet uprchlíků. Za týden do pondělí 28. března jich bylo 208, v Brně 32, v Plzni 20. Ve většině okresů jsou případů týdně jednotky.

V celé populaci počty zachycených případů stagnují už od začátku března, kdy se zastavil pokles. V pracovní dny je testováno PCR asi 20 až 25 tisíc lidí. Ředitel ÚZIS Ladislav Dušek ve středu poslancům na jednání výboru řekl, že pokud testy zachytí 9 tisíc lidí, reálné číslo nově nakažených je asi dvakrát až třikrát vyšší. Od poloviny února postupně klesají počty hospitalizovaných s covidem-19, aktuálně jich je méně než 2 tisíce.

Další zlepšení vývoje epidemie by mělo podle Duška se zkušeností z předchozích dvou let přinést teplejší počasí.

Reklama

Doporučované