Hlavní obsah

Předvánoční chaos v opatřeních opět způsobili Vojtěchovi lidé na ministerstvu

Foto: vláda.cz

Za zmatek v opatřeních je zodpovědná sekce hlavní hygieničky Pavly Svrčinové (na snímku) a náměstka pro legislativu Radka Policara.

Reklama

Pod zmatky kolem oznámené a vzápětí odvolané povinnosti PCR testů pro Čechy vracející se ze zahraničí, jsou podle serveru Neovlivní.cz podepsané sekce hlavní hygieničky Pavly Svrčinové a náměstka pro legislativu Radka Policara.

Článek

Ministerstvo vedené už novým ministrem Vlastimilem Válkem oznámilo den před Vánocemi nové restrikce, které ovšem o pár hodin později stáhlo s argumentem, že šlo o „nedorozumění“. Součástí balíčku opatření byla nově povinnost pro všechny občany, kteří se vracejí ze zahraničí, mít u sebe negativní test.

Podle serveru Neovlivní.cz tohle konkrétní omezení do souboru opatření dodali Válkovi podřízení bez vědomí ministra.

V případě testů pro Čechy vracející se ze zahraničí se přitom jedná o opatření, které se už jednou – letos v březnu – pokusili úředníci Ministerstva zdravotnictví prosadit, připomíná server s tím, že tehdy narazili u soudu, který jasně řekl, že jde o protiústavní rok. „Nelze omezit právo občanů ČR na svobodný návrat do vlasti, aniž by to bylo bezpodmínečně nezbytné,“ zdůraznil tehdy předseda senátu Aleš Sabol.

Podle zjištění Neovlivní.cz text předvánočních opatření vznikl v sekci hlavní hygieničky Pavly Svrčinové ve spolupráci s právníky od náměstka pro legislativu Radka Policara. Oba byli ve funkci už v éře Adama Vojtěcha, náměstek Policar byl za legislativní zmetky od něj už dokonce potrestaný. Vojtěch mu seškrtal prémie. „I tentokrát to šlo od nich. Finální verze ke zveřejnění pak přišla na tiskový odbor přímo od Svrčinové,“ citoval server vysoce důvěryhodný zdroj z ministerstva.

Svrčinová i Policar přitom podle zdrojů Neovlivní.cz ministra Vlastimila Válka obešli a nedali mu informaci, že do opatření znovu propašovali bod znemožňující Čechům návrat do vlasti. „Opatření týkající se Čechů vracejících se ze zahraničí nebyla vůlí ministra,“ dodal již citovaný zdroj z úřadu.

Sama hygienička Svrčinová se k přípravě opatření zatím nevyjádřila. Ministerstvo zdravotnictví nicméně obecně potvrdilo informace redakce o tom, kde opatření vzniklo. „V rámci Ministerstva zdravotnictví se na tvorbě materiálu podílí sekce hlavní hygieničky a také sekce pro legislativu a právo,“ uvedl podle Neovlivní.cz mluvčí resortu Ondřej Jakob.

Reklama

Doporučované