Hlavní obsah

První čeští sportovci na ZOH měli pozitivní test, včetně hokejisty Krejčího

Foto: ČTK

Skokané na lyžích s pozitivním testem Viktor Polášek (vlevo) a Čestmír Kožíšek (uprostřed) společně s Romanem Koudelkou (vpravo).

Reklama

aktualizováno •

Česká výprava na ZOH v Pekingu hlásí první pozitivní testy na covid-19 u svých sportovců, jde o dvojici skokanů na lyžích a dva členy hokejové reprezentace, Davida Krejčího a Jana Ščotku.

Článek

Skokané na lyžích Viktor Polášek a Čestmír Kožíšek neprošli kontrolou po příletu do Pekingu a přítomnost viru dokázal i opakovaný test, přestože jejich předodletové testy byly negativní. Informoval o tom web Sport.cz, který později napsal i o pozitivním testu hokejistů Davida Krejčího a Jana Ščotky.

Starší z obou skokanů Čestmír Kožíšek nedávno nemoc prodělal, takže bude moci trénovat i závodit a prozatím je v režimu „blízkých kontaktů“, což znamená mimo jiné testování dvakrát denně, samoizolaci či oddělenou dopravu na sportoviště.

Naproti tomu juniorský mistr světa z roku 2017 Viktor Polášek nemá příznaky nemoci, ale musí se vzhledem k výsledkům testů přesunout do izolace na hotelu. „Jsem zničený a nemám slov,“ uvedl na svém Instagramu.

Propuštění z izolace pro účastníky her bez příznaků je možné v okamžiku, kdy dotyčný bude mít dva negativní PCR testy ve dvou po sobě následujících dnech v rozmezí 24 hodin.

Hokejisté Krejčí a Ščotka byli pozitivní na covid hned po příletu, ještě ve čtvrtek je čeká druhé testování, výsledek by měl být v pátek. Zatím nemohli absolvovat trénink, stejně jako jejich spoluhráč Matěj Blümel, který byl vyhodnocen jako blízký kontakt, píše Sport.cz.

Už dřív byl po příletu pozitivně testovaný útočník Tomáš Hyka, ale díky následným testům se pak mohl účastnit tréninků. „I s ohledem na to si myslím, že ani u Davida to ještě nic neznamená. Doufám, že šlo pouze o vystřelenou hodnotu,“ řekl pro Sport.cz reprezentační trenér Filip Pešán.

Pozitivní výsledek po příletu měla také jedna členka skokanského doprovodu, nicméně potvrzující test byl negativní, uvedl ve zprávě Český olympijský výbor (ČOV). Nyní se čeká na výsledek druhého kontrolního testu. Kvůli pozitivnímu testu prozatím do Pekingu neodcestoval hlavní trenér skokanů na lyžích Vasja Bajc ani dodatečně nominovaný skokan Radek Rýdl.

„Pro kluky a celý skokanský tým je to samozřejmě velmi nepříjemná situace a nás všechny mrzí, že nastala. Ale za současného dění jsme ani nemohli očekávat, že se nám pozitivní testy po příletu úplně vyhnou. Objevují se zejména u lidí, kteří nákazu prodělali v poslední době. Než členové výpravy sednou do letadla, musejí projít dvěma povinnými PCR testy ze strany organizátorů. A navrch třetím testem, který jsme nastavili tak, aby do letadla nenastoupil nikdo PCR pozitivní. Tuhle proceduru podstoupili i skokani na lyžích,“ řekl šéf výpravy Martin Doktor.

Od 23. ledna bylo na ZOH v Pekingu zatím zjištěno 76 pozitivních případů mezi sportovci a členy doprovodu a 156 mezi dalšími účastníky her, uvádí dále ve zprávě ČOV.

Reklama

Doporučované