Hlavní obsah

Respirátory budou povinné už jen v MHD či zdravotnictví. V dubnu zmizí úplně

Foto: vláda.cz

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek řekl, že „bude-li příznivý vývoj pokračovat, v průběhu dubna odložíme respirátory úplně.“

Reklama

aktualizováno •

Nošení respirátorů zůstane od pondělí 14. března povinné jen v hromadné dopravě, zdravotnictví a sociálních službách, schválila dnes vláda.

Článek

Nyní jsou povinné respirátory ve veřejných vnitřních prostorech včetně pracovišť a v hromadné dopravě.

„Bude-li příznivý vývoj pokračovat, v průběhu dubna odložíme respirátory úplně,“ uvedl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Dál nosit respirátor by tak mělo být povinné v hromadné dopravě včetně taxislužeb a uzavřených kabin lanové dráhy. Ze zařízení sociálních služeb se budou dál nosit v domovech pro seniory, pro osoby se zdravotním postižením nebo domovech se zvláštním režimem a v týdenních stacionářích nebo dalších odlehčujících sociálních službách v pobytové formě.

Z nošení respirátorů budou i od pondělí 14. března dál platit výjimky například pro předškolní děti, osoby s poruchou intelektu či mentálních schopností, hospitalizované, klienty pobytových sociálních služeb nebo řidiče veřejné dopravy. Nemusí je nosit také lidé, kteří mají lékařem potvrzeno, že jim to jejich zdravotní stav neumožňuje.

Poprvé se v ČR kvůli nákaze způsobující nemoc covid-19 začaly roušky nosit téměř před dvěma lety 18. března. První případy se objevily na začátku března 2020. Roušky slouží k tomu, aby zabránily mikroorganismům dostat se zevnitř ven, respirátory zvenčí dovnitř, tedy k ochraně dýchacího ústrojí nositele.

Zejména respirátory byly na začátku epidemie vyprodané, obtížně se sháněly i roušky, které si proto lidé šili doma z látek. Povinnost zakrývání nosu a úst byla spolu s vývojem epidemie opakovaně zmírňovaná a znovu zpřísňovaná.

Respirátory nejméně třídy účinnosti FFP2 nebo jiné ochrany dýchacích cest stejné účinnosti, například nanoroušky, jsou povinné od 1. března loňského roku.

Vláda postupně ruší většinu proticovidových opatření. Skončilo například plošné testování všech zaměstnanců. Od začátku března také není omezen počet lidí na hromadných akcích.

Každý občan – očkovaný i neočkovaný – má v těchto dnech nárok už jen na jeden preventivní PCR test zdarma.

Reklama

Doporučované