Hlavní obsah

Ohnisko omikronu v Česku? Hygiena prověřuje brněnský turnaj ve vodním pólu

Foto: vláda.cz

Hlavní hygienička uvedla, že u všech podezřelých případů striktně nařídili čtrnáctidenní karanténu.

Reklama

Na jižní Moravě dnes do karantény zamířilo několik lidí s podezřením na nákazu variantou omikron. Hygienici mají podezření, že se vir mohl šířit z brněnského turnaje ve vodním pólu. Účastnili se ho i hráči z Jihoafrické republiky.

Článek

Hlavní hygienička Pavla Svrčinová na čtvrtečním tiskovém brífinku vedla, že se prošetřuje vazba u odhalených nákaz variantou omikron na nedávný turnaj ve vodním pólu, který se odehrál v Brně. A to i za účasti sportovců z Jihoafrické republiky.

„Upozornilo nás na to Evropské centrum pro infekční onemocnění. V Brně probíhal asi tři nebo čtyři týdny zpátky turnaj ve vodním póle, kterého se účastnili i hráči z Jihoafrické republiky. A jeden z belgických případů měl vazbu na tento turnaj, takže došetřujeme možné vazby na tento turnaj,“ řekla Pavla Svrčinová.

Seznam Zprávy kontaktovaly se žádostí o vyjádření také pořadatele turnaje ve vodním pólu. Přislíbili, že je poskytnou do patnácti minut, od té doby již ale na telefonáty nereagují.

Definitivně potvrzené sekvenací viru jsou podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) zatím jen dva případy varianty omikron u dvou lidí z Liberce.

Dalších osm případů laboratoře prověřují, sekvenace je ale ještě nepotvrdila. Podle hlavní hygieničky Pavly Svrčinové je šest z Jihomoravského kraje, o kterých dnes média už informovala. Prověřuje se také jeden případ v Praze a jeden ve Středočeském kraji.

V Brně jde podle ní o dvě zdravotní sestry z fakultní nemocnice a dvě jejich děti, další dva případy podezření na omikron jsou podle ní žáci ve věku deset a 11 let z Blanenska. Podle informací jihomoravských hygieniků jde o školu v Adamově. Středočeský případ souvisí podle Svrčinové s letem Dubaj-Praha, kterým cestovala z Namibie žena z Liberce, u které se varianta omikron potvrdila.

Zatím lehké průběhy

„Všechny naše případy mají buď bezpříznakový průběh nebo velmi lehký průběh,“ uvedla Svrčinová. Podle ní jsou lehké průběhy hlášené také u ostatních případů zachycených v Evropě. Čtyři případy ve školách podle ní nezakládají důvod pro to, aby se pro ně zpřísňovala opatření.

V Brně probíhal asi tři nebo čtyř týdny zpátky turnaj ve vodním póle, kterého se účastnili i hráči z Jihoafrické republiky. A jeden z belgických případů měl vazbu na tento turnaj, takže došetřujeme možné vazby na tento turnaj.
Pavla Svrčinová, hlavní hygienička

V současné době se způsobem PCR testu, který může podezření na variantu omikron prokázat, vyšetřuje asi desetina všech pozitivních vzorků. Kontakty lidí, u kterých se podezření prokáže, mají také přísnější karanténu. „Striktně jsme nařídili čtrnáctidenní karanténu. Po 14 dnech i u těch, kteří měli negativní PCR, ukončujeme karanténu PCR testem,“ uvedla Svrčinová.

Kandidát na nového ministra zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) pro Seznam Zprávy uvedl, že zvažuje v boji s variantou omikron různé varianty. Jednou z nich by bylo nastavení 10 procent diskriminačních testů jako nepodkročitelné minimum.

Reklama

Doporučované