Hlavní obsah

Vakcíny a úmrtí na covid: Jak si stojí Česko

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Srovnání evropských zemí ukazuje, jak očkování ovlivňuje počty úmrtí na covid-19. Podle vakcinologa svoji roli hrají i vládní opatření či kvalita a dostupnost lékařské péče.

Článek

Současná vlna koronaviru v Evropě překonává rekordy nakažených. Evropská unie hlásí ve statistice klouzavého sedmidenního počtu denních přírůstků na milion lidí hodnotu necelých 600 nakažených, celá Evropa téměř 500. Pro srovnání – dosavadní rekord z 8. listopadu loňského roku byl zhruba o 100 méně.

Statistiky úmrtí však tak vysoké nejsou. Evropská unie navíc eviduje týdenní klouzavý průměr zemřelých o jednu oběť na milion méně než Evropa. Významnou roli v tom hraje očkování.

Pokud srovnáme státy podle procenta populace s ukončeným očkováním a porovnáme to s oběťmi koronaviru, je vidět poměrně jednoznačný trend. Ukazuje, že vyšší proočkovanost znamená méně úmrtí. Z této statistiky výrazně vybočují dvě země: Albánie a Bělorusko.

Statistika navíc ukazuje zajímavý fakt. Země, v nichž dosáhla proočkovanost populace přes 75 procent, neevidují v současné době více než 24 úmrtí na milion obyvatel za dva týdny. Česká republika je v grafu zobrazena tmavší barvou.

Druhý graf, který monitoruje situaci na začátku listopadu, ukazuje, jak se čísla za měsíc změnila. Šlo o období, kdy se současná vlna teprve rozjížděla. Nepočítaje několik ojedinělých států úmrtí byla spíše na nižších hodnotách ve většině zemí.

„Z uvedených grafů vyplývá časový trend, jinými slovy něco se mění, pokud předpokládáme, že oba grafy hodnotí stále stejné populace, státy,“ vysvětlil pro Seznam Zprávy vakcinolog Martin Petráš. „Nejvíce by se nabízel efekt ubývání ochrany, který byl pozorován po očkování mRNA vakcínami už po čtyřech měsících a po šesti měsících dosahovala účinnost mezi 40–60 procenty.“

V tomto případě by podle Petráše skutečně nižší proočkovanost – menší než 65–70 % – při snížené účinnosti očkování výrazně častěji selhávala v ochraně očkovaných. „To by se promítlo také do neočkované populace a mohlo by to takto vést ke zvýšenému počtu úmrtí,“ uvedl. Tomu by odpovídal graf vycházející z dat ze začátku prosince.

Petráš navíc upozornil, že se mění také limit vakcíny. „Původní predikce pozorování kolektivní imunity – mimo jiné i s projekcí do počtu zemřelých – odhadovaly minimální limit zhruba 40 procent imunního obyvatelstva. Míněno očkované nebo přirozeně imunizované,“ vysvětlil. „Dalším zpřesněním byl limit posunut do zhruba 70% úrovně proočkovanosti. Posléze se s příchodem nových variant a klesající účinnosti mRNA vakcín začalo hovořit o dosažení vyšší než 80% proočkovanosti,“ řekl Seznam Zprávám vakcinolog.

Svou roli pak hraje i přístup jednotlivých zemí. „Možné odchylky mohou pramenit z dalších faktorů – lokálních opatření, případně z jejich dodržování. Svůj vliv na počet zemřelých bude mít určitě také lokální dostupnost a kvalita lékařské péče,“ vypočítává Petráš. „Obecně však platí, že při účinnosti vakcín zhruba 60 procent by měla být proočkovanost 100 procent, zatímco při účinnosti 80 procent by mohla být proočkovanost kolem 70 procent.“

Reklama

Související témata:

Doporučované