Hlavní obsah

Testování na covid ve školách prokázalo růst epidemie, nejvíc v Praze

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Testování dětí potvrdilo trend. Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Testování na covid-19 ve školách v pondělí prokázalo významný nárůst virové zátěže u žáků i pedagogů.

Článek

Dnes to uvedlo ministerstvo zdravotnictví. Zatímco minulý týden v pondělí i ve čtvrtek podle něj PCR testy potvrdily pokaždé kolem 1 400 případů nákazy, toto pondělí vyšly ověřující PCR testy pozitivní u 3 381 lidí. Podíl pozitivních výsledků se zvýšil z 0,1 procenta na 0,3 procenta testovaných. Na nárůstu počtu nakažených se podle ministerstva významně projevuje nástup nakažlivější koronavirové varianty omikron.

Podle aktuálních dat ministerstva testy ve čtvrtek v Česku prokázaly 11 675 případů koronaviru, o tři čtvrtiny víc než o týden dříve. Z preventivních testů koronavirus ukázalo 7,8 procenta, což je více než před týdnem, ale méně než ve středu. Na 100 000 obyvatel připadá za poslední týden 525 nově nakažených.

Nejvyšší hodnoty a zároveň také nejvyšší nárůsty v čase vykazuje Praha, což koreluje s výsledky sledování varianty omikron. Právě v pražské populaci je podíl omikronu na výskytu nákaz nejvyšší v České republice.
Ministerstvo zdravotnictví

Testování ve školách se tento a minulý týden konalo v pondělí a ve čtvrtek. Od příštího týdne se jeho frekvence sníží na jednou týdně v pondělí. Výsledky antigenního testování ze čtvrtka podle ministerstva naznačují další nárůst zachycených případů nákazy. Pozitivní test vyšel 5 666 žákům a 513 zaměstnancům, na potvrzení výsledků PCR testy se zatím čeká. Minulý týden potvrdila přesnější PCR metoda výsledky pozitivních antigenních testů v necelé polovině případů.

Testování se v pondělí účastnilo zhruba 1,2 milionu žáků a 180 000 zaměstnanců škol. Nákaza se PCR testem potvrdila u 3 067 dětí a 314 pracovníků. V přepočtu na 100 000 testovaných odhalilo testování u žáků základních a středních škol 248,9 případu nákazy a u pedagogů a zaměstnanců 175,4. Minulé pondělí to bylo u žáků 97,4 případu na 100 000 testů a mezi pracovníky škol 96,2 případu na 100 000 osob.

„Nejvyšší hodnoty a zároveň také nejvyšší nárůsty v čase vykazuje Praha, což koreluje s výsledky sledování varianty omikron. Právě v pražské populaci je podíl omikronu na výskytu nákaz nejvyšší v ČR,“ uvedlo ministerstvo. S nárůstem virové zátěže v populaci se podle úřadu zvedá také podíl antigenních testů, které potvrdí přesnější PCR metoda s laboratorním rozborem. V pondělí se takto nákaza potvrdila zhruba u 60 procent pozitivních antigenních testů. Minulé pondělí to bylo u třetiny.

Testování na covid-19 je od minulého týdne povinné pro neočkované i očkované a lidi po prodělání covidu-19. Do karantény zatím musí jen neočkovaní, od příštího týdne by se to mělo rovněž změnit.

Text jsme aktualizovali v celém rozsahu.

Reklama

Doporučované