Hlavní obsah

Sklady jsou prázdné. Testy pro školy se zase shání na poslední chvíli

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Ministerstvo zdravotnictví tak dlouho odmítalo zavedení plošného testování ve školách, až ho vláda stejně vyhlásila, a dodávka testů se tak opět musí řešit narychlo. Poslední zásoby padnou na listopadové testování.

Článek

Sklady jsou prázdné. Poslední dva miliony testů pro školy už hasiči rozvezli. Dodávka padla na dnešní plošné testování a zbytek spolkne druhé kolo příští týden. Vláda ale schválila do konce roku ještě tři další kola, a to 6., 13. a 20. prosince.

Na tyto termíny ale zatím testy nejsou. Ministerstvo školství je sice chtělo objednat už na začátku října, ministerstvo zdravotnictví ale neprodloužilo dodavateli potřebné povolení pro uvedení testů na trh.

Šlo přitom jen o pokračování zakázky Správy státních hmotných rezerv, kterou v červenci vyhrála firma Batist Medical. Kromě 4,2 milionu testů od čínské společnosti Genrui Biotech mohlo ministerstvo školství přiobjednat ještě dalších 1,6 milionu testů, které by pokryly další testování.

Podle informací Seznam Zpráv ale napodruhé už úřad ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) výjimku společnosti Batist Medical udělí, a to v brzké době. Žádost úřad už v pondělí obdržel.

„Kdyby paní hlavní hygienička neměnila svoje názory a to, co ministerstvu školství svým dopisem v polovině září přislíbila, také realizovala nebo kdyby se na ústředním krizovém štábu nedávno nevyjádřila, že antigenních testů bude do konce roku potřeba nula, tak by dnes byla situace jednodušší. Jako ministr školství několik měsíců upozorňuji na to, že je třeba tyto kroky dělat s náležitým předstihem, což se bohužel nestalo,“ kritizuje krkolomný postup ministr školství Robert Plaga (za ANO).

Je dost testů?

Otázka zní, jestli s testy školy do konce roku vystačí. V červnové testovací strategii totiž ministerstva zdravotnictví a školství počítala maximálně se šesti termíny plošného testování. Na základní a střední školy chodí asi 1,4 milionu žáků. Úřady toto číslo tedy vynásobily šesti a vyšlo jim, že je nutné zajistit 8,4 milionu testů.

Odhad vycházel z předpokladu, že některé děti budou v ochranné lhůtě po prodělání covidu a další už naočkované, takže tyto nevyužité testy poslouží pro případ, kdyby bylo nutné test třeba kvůli vadě opakovat.

Jenže podle současného rozhodnutí vlády žáci do konce roku neabsolvují dohromady šest kol plošného testování, ale osm. K tomu ve 31 okresech už dvě další kola testování proběhla. Podle říjnového mimořádného šetření ministerstva školství ale školám zbylo z původních kol asi 1,8 milionu testů.

Navíc podle Ústavu zdravotnických informací a statistiky je očkovaných 157 tisíc dětí do 15 let a 222 tisíc od 16 do 19 let (v této věkové kategorii ale ne všechny navštěvují střední školy). Dalších zhruba 97 tisíc lidí v těchto věkových kategoriích covid prodělalo. Jen část z nich ale bude ještě v ochranné lhůtě 180 dní.

To tedy znamená, že na jedno kolo plošného testování bude patrně potřeba o něco méně než milion testů. S dodatečnou dodávkou 1,6 milionu testů ale podle premiéra Andreje Babiše (ANO) školy do konce roku vyjdou. Vláda sice v pondělí rozhodla, že nakoupí dalších 14 milionů antigenních testů.

„To bude na leden a únor,“ dodal ale Babiš.

V noci však Správa státních hmotných rezerv (SSHR) vypsala dvě zakázky na dodávku testů – první na 1,28 milionu testů s termínem dodání už 8. prosince. To tedy znamená, že dostatek testů stát nemá. Rovněž z podmínek obou zakázek vychází, že firmy mají na podání nabídky šibeničních deset dnů.

„Doufám, že je komise potom rychle vyhodnotí. Termíny jsou totiž napjaté,“ uvedl šéf SSHR Pavel Švagr.

Ve druhé části tendru stát požaduje 12,2 milionu testů – už 14. prosince chce mít ve skladech 2,49 milionu kusů, 3. ledna pak dalších 5,61 milionu a do konce ledna zbylých 4,1 milionu. Doobjednat pak může podle podmínek tendru ještě dalších 1,59 milionu testů.

Specifikace od ministerstva zdravotnictví počítá podle Švagra s testy, které jsou schváleny pro český trh. Žádné výjimky pro samotestování už tedy podle něj ministerstvo vydávat nebude. Maximální cena jednoho testu v obou tendrech je 18,87 koruny, tedy stejná jako vítězná nabídka firmy Batist Medical v posledním tendru na antigenní testy pro školy.

Vláda k nákupu využije peníze z Fondu solidarity EU. Rovněž uvolnila 192 milionů korun na přesnější PCR testování covidu-19 ve školách. Školy tak budou moci opět využít proplácení 200 Kč na test.

Opětovné problémy s dodávkami testů pro školy by se přitom vůbec nemusely řešit, kdyby antigenní testy byly zařazeny mezi hmotné rezervy státu. Mezi ně patří třeba respirátory, roušky nebo ochranné obleky. Jakmile tyto položky SSHR vydá, objednává nové, protože musí ze zákona udržovat jejich minimální zásobu. To ale pro antigenní testy neplatí. Jakmile dojdou, musí vláda rozhodnout znovu o jejich nákupu a teprve poté se může otevřít výběrové řízení.

Reklama

Doporučované