Hlavní obsah
Online

Covidem-19 onemocněl senátor Pavel Fischer

Senátor Pavel Fischer

Reklama

aktualizováno •

Dění doma i ve světě v souvislosti s koronavirem sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět?

- Česko: Hejtmané jednali s premiérem Andrejem Babišem o prodloužení nouzového stavu. Podle slov šéfa libereckého kraje Martina Půty byli připraveni požádat o nouzový stav v délce 14 dnů.

- Česko: Za pátek přibylo v Česku celkem 8782 nakažených. Počet pacientů, kteří jsou momentálně s nemocí hospitalizováni, je 5761, z toho 1088 je v těžkém stavu. V pátek bylo provedeno necelých 31 tisíc PCR testů a přes 34 tisíc antigenních testů. Více ZDE.

- Česko: covidem-19 se nakazil senátor a prezidentský kandidát Pavel Fischer.

- Německo: Německo s účinností od neděle bude Českou republiku považovat za oblast s vysokým výskytem koronavirových mutací. Do země tak budou moci z Česka vycestovat pouze řidiči kamionů a lidé s humanitárním zájmem (například pohřby nebo péče o člena rodiny). Bavorsko umožní českým a také tyrolským pendlerům výjimku z karantény, pokud od místních úřadů a také od zaměstnavatelů získají potvrzení o nezbytnosti své profese. Sasko už v pátek uvedlo, že vedle zdravotníků umožní vstup i pracovníkům v zemědělství.

Dění jsme sledovali také v pátek

  • Bavorsko umožní širší výjimku pro české pendlery

    Bavorsko umožní českým a také tyrolským pendlerům výjimku z karantény, pokud od místních úřadů a také od zaměstnavatelů získají potvrzení o nezbytnosti své profese. Mnichov se na tom podle informací ČTK dohodl se spolkovým ministerstvem vnitra.

    Německo s účinností od neděle považuje Českou republiku a také rakouskou spolkovou zemi Tyrolsko za oblasti s vysokým výskytem koronavirových mutací.

  • Německo zpřísňuje tranzit pro Čechy

    Německo dramaticky zpřísňuje podmínky pro průjezd z České republiky, výjimku k tranzitu budou mít od půlnoci ze soboty na neděli jen dopravci zboží a cesty z humanitárních důvodů, jako jsou například pohřby nebo péče o člena rodiny. ČTK to v sobotu řekl český velvyslanec v Německu Tomáš Kafka.

    Německo s účinností od neděle považuje Českou republiku za oblast s vysokým výskytem koronavirových mutací.

  • Na jihu Čech přibylo 350 případů covidu-19, méně než před týdnem

    Hygienici v jižních Čechách zaznamenali k sobotnímu večeru za posledních 24 hodin 350 nových případů koronaviru, o 70 méně než minulou sobotu. Laboratoře vyšetřily 819 vzorků. Nově se vyléčilo 390 nemocných, žádné nové úmrtí hygienici neevidují. Počet aktuálně pozitivních klesl proti pátku o 40 na 5 092 lidí. V tiskové zprávě to v sobotu uvedla ředitelka jihočeských hygieniků Kvetoslava Kotrbová.

    Ve 120 nových případech byl zdrojem nákazy kontakt s pozitivním člověkem v rodině, v 50 na pracovišti. „Nově onemocnělo jedenáct zdravotníků a deset pracovníků či klientů sociálních služeb. Šestnáct nových případů se týkalo škol,“ uvedla Kotrbová. Dva lidé se infikovali při pobytu v Rakousku. U ostatních případů zatím nebylo možné zdroj nákazy určit. V povinné karanténě je 2 608 obyvatel kraje. V jižních Čechách se kumulativně od začátku pandemie loni na jaře prokázala nemoc u 58 729 lidí. Vyléčených je 52 671. Od loňského března v souvislosti s covidem-19 zemřelo v kraji 966 lidí.

  • Senátor a prezidentský kandidát Fischer onemocněl covidem-19

    Senátor Pavel Fischer (nezávislý) onemocněl covidem-19. Napsal to na sociálních sítích.

    Bývalý velvyslanec a prezidentský kandidát uvedl, že první příznaky nemoci se u něj objevily zhruba před týdnem. Lidi vyzval, aby se nenechali ukolébat tím, že by mohl v pondělí přestat platit nouzový stav. Koronavirus podle něj nabírá na síle.

  • Hejtmani jednají kvůli konci nouzového stavu

    Začalo společné jednání hejtmanů o postupu krajů po skončení nouzového stavu. Jednat pak budou také formou videokonference zhruba od 19:00 s vládou. ČTK to v sobotu po 18:00 řekla mluvčí Asociace krajů Hana Brožková. Nouzový stav by v Česku po neděli mohl platit jen v krajích, které o to požádají vládu, řekl v sobotu ČTK premiér Andrej Babiš (ANO). Doufá ale, že o vyhlášení nového stavu nouze požádají všichni hejtmani, aby v různých částech země neplatila odlišná opatření.

    Sněmovna ve čtvrtek odmítla prodloužení nouzového stavu, na který jsou teď navázána vládní opatření proti šíření koronaviru. Dosavadní nouzový stav tak v neděli k půlnoci skončí.

    Asociace krajů v sobotu vyzvala vládu a opoziční strany ke společnému jednání o dalším postupu při řešení pandemie koronaviru v České republice. Chce systémové řešení. Uvedla, že ne všechna vládní koronavirová opatření jsou vázána na to, aby trval nouzový stav.

  • Lombardie otevírá lyžařská centra

    Lyžařská střediska v italském regionu Lombardie, do kterého patří oblíbené oblasti Livigno, Bormio, Santa Caterina, Aprica nebo Madesimo, zahájí v pondělí provoz. První klienti cestovní kanceláře Nev-Dama budou do těchto středisek odjíždět v sobotu 20. února. Zájezdy má koupeno několik stovek lidí, cestovka předpokládá, že se jejich počet bude v následujícím týdnu zvyšovat. ČTK to v sobotu řekl mluvčí Nev-Dama Jan Bezděk.

    Češi, kteří se do Itálie vypraví, se musejí prokázat negativním PCR nebo antigenním testem ne starším než 48 hodin. „Klientům zajistíme místa, kde bude možné si test udělat,“ doplnil Bezděk. Na české cestovatelské mapě je Itálie mezi zeměmi s vysokým rizikem nákazy, před návratem je tak nutné podstoupit antigenní nebo PCR test. Aktuální informace lidé najdou na webu ministerstva zahraničí.

  • V Karlovarském kraji se ruší vlakové spoje do Německa

    Po Českých drahách oznámila zrušení přeshraniční spojů do Německa i společnost GW Train Regio, která provozuje železniční spoje na trati Kraslice–Klingenthal. Vlaky přestanou jezdit od neděle, informoval na svém Facebooku Karlovarský kraj.

    „Vzhledem k uzavření železničních přechodů z Německa od půlnoci ze soboty 13. února na neděli 14. února budou všechny vlaky Českých drah do Spolkové republiky Německo v našem kraji ukončeny v Chebu, Aši a Potůčkách. Na trati Cheb – Vojtanov/Bad Brambach budou vlaky nahrazeny autobusy v úseku Cheb–Vojtanov–Plesná,“ informoval kraj. Společnost GW Train Regio ruší od neděle 14. 2. všechny vlaky v úseku Kraslice–Klingenthal. Vnitrostátní přeprava na českém území v úseku Sokolov–Kraslice bude fungovat bez omezení.

  • Mladý Brit absolvoval 200 pohovorů a práci stále nemá

    Frustrovaný uchazeč o práci Jamie Gilliam oslavil teprve dvaadvacáté narozeniny, pohovorů už má ale za sebou podle vlastních odhadů asi 200. Všechny bez úspěchu. Přestože loni vystudoval politické vědy na londýnské King's College, stále se mu nedaří, píše server BBC.

    Začal si hledat práci, která nejlépe odpovídá jeho vzdělání, jako je asistent v kanceláři některého z poslanců, případně jinde ve státní správě. Ale protože nic nenašel, slevil ze svých požadavků a už je ochoten vzít prakticky jakoukoliv administrativní práci, jen aby získal alespoň pracovní zkušenosti. „Na hledání práce je teď opravdu hodně těžká doba. Kvůli pandemii je méně příležitostí,“ říká.

  • Babiš: Nouzový stav by mohl být jen v krajích, jež o něj požádají

    Nouzový stav by v Česku po neděli mohl platit jen v krajích, které o to požádají vládu. ČTK to dnes řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Předseda vlády ale doufá, že kabinet o vyhlášení stavu nouze požádají všichni hejtmani, aby v různých částech republiky neplatila odlišná opatření proti covidu-19. Kabinet má k dispozici analýzu, podle které by opětovné vyhlášení nouzového stavu na základě žádosti krajů nebylo protiústavní, dodal.

    Asociace krajů dnes vyzvala vládu a opoziční strany ke společnému jednání o dalším postupu při řešení pandemie. Babiš však uvedl, že nyní je nutné záležitost vyřešit na úrovni exekutivy. „Do večera musíme vědět, které kraje na základě stavu nebezpečí požádají vládu o vyhlášení nouzového stavu, abychom jako vláda co nejdříve rozhodli,“ řekl ČTK Babiš.

  • Příliš málo britských ošetřovatelů se nechává očkovat, varuje expert

    Podle místopředsedy britského Smíšeného výboru pro očkování a imunizaci je počet naočkovaných mezi tamními zaměstnanci poskytujícími pečovatelskou službu „příliš nízký“. Nabídku očkování prý podle profesora Anthonyho Harndena využilo jen 66 % z nich, návrh zavedení povinnosti v případě vakcinace však v rozhovoru pro BBC Radio odmítl.

  • Hejtmani: Některá covidová opatření nejsou vázána na nouzový stav

    Asociace krajů dnes vyzvala vládu a opoziční strany ke společnému jednání o dalším postupu při řešení pandemie koronaviru v České republice. Chce systémové řešení. Uvedla, že ne všechna vládní koronavirová opatření jsou vázána na to, aby trval nouzový stav. Novinářům to dnes v tiskové zprávě sdělila vedoucí kanceláře jihočeského hejtmana Hana Brožková. Hejtmani budou dnes večer jednat o společném postupu krajů poté, co skončí nouzový stav.

    Více se dočtete v článku:

  • V Brně demonstrovali za návrat dětí do škol, Plagu nenašli

    Za okamžitý návrat dětí do škol dnes v Brně-Medlánkách demonstrovaly asi dvě stovky lidí. Demonstrující přišli v průvodu s vlajkami a transparenty k bytovému domu, kde chtěli navštívit ministra školství Roberta Plagu (za ANO). Dostali se i dovnitř, Plagův byt tam ale nenašli. Na domovní nástěnce nechali vzkazy dětí, které se chtějí vrátit do škol.

    Řečníci před domem kritizovali vládu a zpochybňovali nutnost opatření proti šíření koronaviru ve školství. „Požadujeme okamžitý návrat dětí do škol, a to bez podmínek,“ uvedla ve svém projevu učitelka Lenka Drbalová. „Bojujeme za normální život,“ řekl další řečník Ondřej Březina.

  • Stát posílá do Karlovarského kraje ventilátory a další přístroje

    Stát posílá do Karlovarského kraje deset ventilátorů a deset přístrojů na podporu dýchání. Na Twitteru to dnes uvedl předseda Správy státních hmotných rezerv Pavel Švagr. Přístroje si rovnoměrně rozdělí nemocnice v regionu, řekla ČTK krajská koordinátorka intenzivní péče Dagmar Uhlíková. Kraj má téměř vyčerpány kapacity lůžek na ARO a jednotkách intenzivní péče i standardních lůžek s kyslíkem. Dalších pět přístrojů na podporu dýchání míří podle Švagra do Libereckého kraje.

  • Chcípl PES žádá hygieniky o pravidla pro otevření restaurací

    Iniciativa Chcípl PES, která sdružuje protestující podnikatele, žádá v otevřeném dopisu krajské hygienické stanice, aby nejpozději do neděle, kdy má skončit nouzový stav, stanovily jasná pravidla, za kterých je možné otevřít a provozovat restaurace, hotely či obchody. Pokud nebudou pravidla stanovena a nebude možné otevřít, budou členové iniciativy požadovat podporu ve výši 70 procent z tržeb za období před pandemií, informoval dnes ČTK za iniciativu Jiří Janeček.

  • Tyrolští politici kritizují Německo za zpřísnění ostrahy hranic

    Kritiku si v Tyrolsku vysloužilo rozhodnutí Německa zařadit tuto rakouskou spolkovou zemi na seznam oblastí s vysokým výskytem mutací koronaviru. Od neděle kvůli tomu začne německá spolková policie střežit hranici s Tyrolskem a zavede rovněž omezení pro pendlery. Stejná opatření se budou týkat i Česka.

    Rozhodnutí Německa ostře kritizovali tyrolský hejtman Günther Platter a jeho zástupkyně Ingrid Felipeová. „Společná přeshraniční pracovní a hospodářská výměna v pohraničí prakticky ustane, což nemůže být ani v zájmu Německa,“ uvedli ve společném prohlášení. Německo proto vyzvali, aby přijalo „odpovídající výjimky“ pro pendlery.

  • Tým WHO ve Wu-chanu: Odmítli nám předat prvotní údaje o případech

    Tým WHO, který byl poslán do Wu-chanu, aby prošetřil původ pandemie koronaviru, požadoval po tamních úřadech nezpracované údaje o 174 prvních případech covidu-19. Ty Čína identifikovala v rané fázi pandemie v prosinci 2019, stejně jako v dalších případech jim ale byla poskytnuta pouze shrnutí. Agenturu Reuters o tom informoval Dominic Dwyer, australský expert na infekční choroby.

  • DPA: Před zpřísněním režimu panuje na německých hranicích klid

    Před zpřísněním režimu na německých hranicích s Českou republikou a rakouskou spolkovou zemí Tyrolsko je doprava mimořádně klidná. Mluvčí spolkové policie v Pasově dnes agentuře DPA řekl, že je provoz na hraničních přechodech s Českem menší než v jinou sobotu. Německo bude od neděle Českou republiku a Tyrolsko považovat za oblasti s vysokým výskytem koronavirových mutací.

    „Dostáváme mnoho dotazů od občanů, kteří si nejsou jisti a chtějí vědět, jak to bude dál,“ řekl mluvčí pasovského útvaru spolkové policie, která má na starosti ostrahu hranic. Ani pendleři podle něj dnes přes česko-bavorskou hranici téměř nepřejíždějí.

  • Peru má v nemocnicích rekordní počet lidí s covidem-19

    Peru zaznamenalo v pátek dosud nejvyšší počet lidí s covidem-19, kteří se musejí léčit v nemocnici. Hospitalizovaných je nyní 14 333 pacientů, informovala dnes s odvoláním na peruánské ministerstvo zdravotnictví agentura AFP. Po páteční rezignaci ministryně zdravotnictví Pilar Mazzettiové bude mít Peru od začátku epidemie v čele resortu již pátého ministra.

Reklama

Hlavní zprávy