Hlavní obsah

Koronavirus už nakazil přes 20 tisíc Čechů. Reálná čísla odhalil průzkum

Foto: ČTK, ČTK

Šéf zdravotnických statistiků Ladislav Dušek si prý oddechl, že nakažených lidí bez příznaků není více.

Reklama

Díky testovacím sondám už víme, že počet skutečně nakažených lidí s covid-19 je přinejmenším dva až třikrát vyšší, než uvádějí oficiální data z laboratoří.

Článek

Pro epidemiology a statistiky to bylo dlouhé týdny něco jako noční můra.

Věděli, že kromě lidí s odhalenou nákazou onemocnění covid-19 je v populaci také neurčitá množina osob, které si infekcí prošly, ale často o tom ani nevěděly. Reálné číslo ale odborníci neměli šanci zpočátku zjistit, mohli vycházet jen ze zahraničních studií.

Přesnější odhad získali až díky státem organizované průzkumné akci, při níž na konci dubna prošlo testováním na koronavirus více než 26 tisíc lidí z různých míst a věkových kategorií.

Z výsledné studie jednak vyplývá, že se koronavirem nakazily nanejvýš jednotky procent Čechů. Zároveň se také ukázalo, že na jednoho člověka s diagnostikovanou nákazou připadá v průměru 2,3 nakaženého.

To znamená, že pokud oficiální údaje z atestovaných laboratoří uvádějí ke středečnímu ránu zhruba 7900 nakažených, ve skutečnosti jejich počet nejspíš přesahuje 20 tisíc.

„V každém případě nálož v populaci byla minimálně dvakrát až třikrát větší, než ti vychytaní diagnostikovaní. Myslím si, že to už se nezmění. Možná se to číslo zvýší při upřesňování výsledků,“ řekl na dotaz Seznam Zpráv šéf zdravotnických statistiků Ladislav Dušek.

Přesnější údaj je důležitý i pro přípravu na možnou druhou vlnu rychlejšího šíření nákazy. Zdravotníci budou vědět, že když testy v laboratořích odhalí nárůst počtu infikovaných, může být ve skutečnosti číslo i třikrát vyšší.

Vysoký podíl „utajených“ nakažených souvisí s tím, že nemalá část infikovaných si vůbec nevšimla nějakých zdravotních potíží.

„Lze přibližně předpokládat, že podíl nakažených osob s bezpříznakovým průběhem onemocnění činí 27 až 38 procent,“ uvedl Ladislav Dušek, který vede Ústav zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS).

Mezi těmi nakaženými, které nezachytily laboratoře, se podíl „bezpříznakových“ dokonce přehoupl přes 50 procent.

Například předběžná čísla z Rakouska podle Duška uvádějí 46 procent lidí s nákazou, ale bez příznaků.

Statistici při určování těchto údajů vyšli z informací, které jim poskytli účastníci průzkumného testování. „Z dotazníku jsme velmi jednoduše odečetli u pozitivních podíl těch, kteří vědomě, naprosto jednoznačně uvedli, že žádné potíže neměli,“ upřesnil Dušek.

Mnoho dalších lidí, u kterých výskyt covid-19 odhalil až sondážní test, podle něj hlásilo jen velmi mírné potíže. „Při validaci dat předpokládám, že se na ty lidi možná ještě obrátíme s nějakým upřesněním. Možná to nebude potřeba, možná ano,“ dodal Dušek.

Také on musel dosud pracovat ve svých pravidelných prognózách pouze s odhady podílu „bezpříznakových“. Vycházel ze studií a původně kalkuloval s podílem 10 procent, později rozšířil interval až na 30 procent. „Když podstřelíte subklinickou část, tak se klamete. Z toho jsem měl největší strach v březnu,“ přiznal.

Nyní se řediteli ÚZIS ulevilo. „Měl jsem strach, jestli tady není někde 60 procent bezpříznakových, kterým by se vůbec nic nedělo, ale tu nemoc můžou nekontrolovatelně roznášet, a prorazí to do zranitelné skupiny obyvatel,“ řekl.

Reklama

Doporučované